12 lietas, par kurām jāļauj maksāt savam bērnam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Lielai daļai bērnu tiek izsniegta kabatas nauda, viņi to nopelna veicot kādus darbus, vai saņem dzimšanas dienās kā dāvanu. Tomēr vecāki nereti turpina maksāt par katru mazo lietu bērnam, ļaujot bērna paša līdzekļiem palikt krājkasītēs. Taču tam, ka bērni savu naudu tērē dažādām lietām, ir vairākas priekšrocības.

Pirmkārt, tādā veidā bērni iemācās noteikt prioritātes. Otrkārt, viņi iemācās plānot savus pirkumus. Protams, tas nenozīmē, ka bērniem jāpērk sev pārtikas produkti vai jāmaksā par komunālajiem maksājumiem, taču ir dažas lietas, par kuru iegādi viņiem būtu jāparūpējas pašiem. Lūk, dažas no tām.

1. Saldumi

Viena no lietām, par ko bērnam būtu jāmaksā pašam, ir saldumi. Vecāki var parūpēties par ikdienas uzturu, bet, ja bērns vēlas našķus, viņš tos var iegādāties pats.

2. Suvenīri

Neatkarīgi no tā, dodaties uz vietējo muzeju vai citu valsti, ceļošana ir pilna ir iepirkšanās iespējām. Lai izvairītos no tā, ka izklaide pārvēršas nemitīgā naudas prasīšanā, ir vērts atgādināt bērniem, lai paņem līdzi makus un iepērkas apdomīgi. Tādā veidā arī māja būs mazāk pārpildīta ar suvenīriem.

3. Rotaļlietas

Ikviens vecāks zina, cik maksā rotaļlietas un cik bieži bērns vēlas kaut ko jaunu. Lai vecākiem šī iemesla dēļ regulāri nebūtu jāņem patēriņa kredīts internetā, ir labi bērniem iemācīt, ka par savu rotaļlietu plaukta papildinājumu viņiem jārūpējas pašiem. Iespējams, viņi ar laiku mantu izvēlē kļūs apdomīgāki, jo sapratīs, ka dažas no mantām prieku sagādā pārāk īsu laiku.

4. Aksesuāri

Vecāku pienākums ir pārliecināties, ka bērniem ir sezonai un dažādiem dzīves gadījumiem atbilstošs apģērbs. Bet auskari? Gredzeni? Ķēdītes? Tas lai paliek bērnu pašu ziņā.

5. Izklaide

Ar lielākiem bērniem var vienoties, ka viņi paši maksā par savām izklaidēm ar draugiem. Protams, ja runa ir par vairāku dienu ekskursiju vai citiem lielākiem pasākumiem, ko bērns pats nevar atļauties, vecāki var piedāvāt savu finansiālo atbalstu. Ja tiek organizēts kāds ģimenes pasākums, arī tās izmaksas var segt no kopīgā budžeta.

6. Viss, ko viņi var iegūt bez maksas

Ja Jūsu bērns vēlas savā īpašumā grāmatu, žurnālu vai filmu, ko bez maksas var aizņemties bibliotēkā, viņam par to jāmaksā pašam. Tas ir labs veids, kā iemācīties izvērtēt pirkumu izdevīgumu un lietderību.

7. Mājdzīvnieku aprūpe

Dažkārt bērni vēlas kādu mājdzīvnieku – piemēram, zivtiņas, kaķi vai kāmīti. Varat vienoties, ka bērni paši par viņiem rūpēsies, iegādājoties viņiem arī pārtiku un visu citu nepieciešamo.

8. Lietas, ko viņi salauž vai pazaudē

Piemēram, uzsākot jaunu mācību gadu, skolas somu nopērk vecāki, taču, ja bērns to sabojā un nepieciešama jauna, tad viņam to jāiegādājas pašam. Ja bērnam ir vajadzīgs laiks, lai iekrātu vajadzīgo naudas summu, viņš var izmantot kādu no senākajām somām vai aizņemties to no brāļa, māsas vai drauga.

9. Skaistumkopšanas salonu pakalpojumi

Jauniešiem patīk pucēties, taču salonu apmeklējums nav lēts prieks. Vecāki var samaksāt par friziera apmeklējumu, taču, ja bērns vēlas kādu īpašu frizūru vai manikīru, viņam par to jāparūpējas pašam.

10. Datu plāns

Vecāki var palīdzēt ar telefona iegādi un pamattarifa apmaksu, taču bērni paši var segt izmaksas par mobilo datu plānu.

11. Papildus lietas skolai

Vecāki var iegādāties lietas, kas skolā nepieciešamas, arī apavus un apģērbu, kā arī apmaksāt transporta izdevumus. Bet, ja bērns vēlas iegādāties klases fotogrāmatu, viņam par to jāmaksā pašam. Tas pats attiecas uz dažādiem skolas pasākumiem, kur apmeklējums nav obligāts.

12. Ārpusklases nodarbības

Ir labi, ka vecāki iegulda bērnu attīstībā, apmaksājot viņu ārpusklases nodarbības. Taču, bērniem kļūstot lielākiem, daļu no šiem izdevumiem bērni var segt paši. Īpaši, ja bērns ir atradis iespēju gūt papildus ienākumus, piemēram, strādājot skolēnu brīvlaikā. Tas arī palīdzēs bērnam pašam izvērtēt, kas viņu interesē vairāk.

Ir labi iemācīt bērnam jau no mazotnes rīkoties ar naudu. Un šīs prasmes vislabāk attīsta tas, ka bērns pats uzņemas atbildību par sev uzticētajiem līdzekļiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu