Sociālās aprūpes iestādē Igaunijā atklāj kambari, kurā necilvēcīgos apstākļos ieslēgti iedzīvotāji (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizturēšanas kambaris vienā no Igaunijas sociālās aprūpes namiem.
Aizturēšanas kambaris vienā no Igaunijas sociālās aprūpes namiem. Foto: Igaunijas Tieslietu kanceleja

Igaunijas Tieslietu kanclera padomnieki apmeklējuši sociālās aprūpes iestādi, kurā atrasta slepena telpa, kas paredzēta cilvēku ieslēgšanai, vēsta portāls "Postimees". 

Pērn, 31. augustā, ierēdņi un veselības aprūpes pārstāvji veica apsekošanu vienā no sociālas aprūpes iestādēm, kurā uzturas līdz 150 cilvēkiem. Vizītes laikā pārbaudīja dokumentāciju, ēkas tehnisko stāvokli, kā arī runāja ar iestādes iedzīvotājiem un darbiniekiem.

Pēc pusgada ierēdņi nosūtīja sociālās aprūpes iestādei vēstuli, kurā uzskaitīja vairākus pārkāpumus - neciešamu smaku, cilvēku ieslēgšanu telpās un neatbilstošus higiēnas apstākļus.

"Bez kāda iemesla notiek cilvēku izolēšana telpā, kura ir absolūti neapdzīvojama! Nav pieļaujams, ka sociālās aprūpes iestādes iedzīvotājs tiek izolēts no sabiedrības," uzsver apsekošanas pārstāvis.

Telpā esot gultasvieta bez matrača un zema siena, kurai ir asi stūri. Telpā ar aukstu betona grīdu nav labierīcību, kā arī pietiekama apgaismojuma.

Sociālās aprūpes nama vadītājs Janaks Laiņarvs skaidroja, ka telpa netiek izmantota jau gadiem. Bet brīdī, kad Tieslietu pārstāvis uzsvēra, ka viņam ir informācija par pēdējiem "ieslodzītajiem" šajā telpā, vadītājs mainījis savu nostāju.

"Mēs izmantojam telpu no pagājušā gada, bet tikai ārkārtas situācijās, kad tiešam citādāk nevaram rīkoties," skaidroja sociālās aprūpes iestādes vadītājs. 

Tieslietu kanclers savā vēstulē raksta, ka cilvēki telpā tikuši turēti stundām ilgi, dažkārt bijuši gadījumi, kuros cilvēki ieslodzījumā pavadījuši visu dienu. Fiksēti gadījumi, kuros telpā vienlaicīgi ieslēgti divi trakojoši cilvēki, kas var apdraudēt gan sevi, gan citus.

Iestādes vadītājs gan noraidījis šāda veida apsūdzības un uzsvēra, ka tās neatbilst patiesībai.

Papildus iepriekš minētājiem pārkāpumiem, sociālās aprūpes iestādē konstatēti arī citi trūkumi. 

"Cilvēkus neapmazgā un gultas veļa netiek mainīta tik bieži, cik nepieciešams," atklāj iestādes darbinieki. Istabās, kurās uzturas cilvēki, ir neciešama smaka. Iedzīvotājiem netiek dots pilvērtīgs ēdiens. 

Balstoties uz iestādes vadītāja teikto, situācija neesot tik ārkārtēja.

Viņš stāsta: "Mums ir sūdzību un ieteikumu grāmata. Tur nav neviena ieraksta par to, ka iedzīvotājiem netiek dots ēdiens!" 

Foto: Necilvēciski apstākļi sociālās mājas "aizturēšanas kambarī"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu