Anglijā starp alus krogu un lielveikalu atrasta karaliska apbedījuma vieta (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
“Anglijas Tutanhamona” kapenēs atrastie artefakti
“Anglijas Tutanhamona” kapenēs atrastie artefakti Foto: AP/AFP/EPA/Scanpix

Lielbritānijā starp alus krogu un kādu lielveikalu atrasta karaliska apbedījuma vieta, kas jau nodēvēta par Lielbritānijas Tutanhamona kapenēm, vēsta Lielbritānijas raidorganizācija BBC.

Kapenes atrada ceļu strādnieki jau 2003. gadā, tomēr tikai tagad arheologi izanalizējuši un izpētījuši kapenēs atrastos artefaktus.

Foto: AP/AFP/EPA/Scanpix

No cilvēka atliekām kapā bija palikusi tikai zobu emalja, tomēr zinātnieki spriež, ka kapā reiz apglabāts mūsu ēras 6. gadsimta anglosakšu princis. Tiek uzskatīts, ka tā ir pati senākā zināmā anglosakšu apbedījuma vieta.

Tagad pēc 15 gadu darba vairāki no artefaktiem pirmo reizi izstādīti Londonas muzejā.

Četrus kvadrātmetrus plašā un 1,5 metrus dziļā koka struktūra sevī glabāja aptuveni 40 retus un unikālus artefaktus, to vidū liru un 1400 gadu senu kasti, kas uzskatīta par vienīgo krāsoto anglosakšu koka darinājumu, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Foto: "Anglijas Tutanhamona" kapenēs atrastie dārgumi

Artefaktu vidū bija arī zelta monētas, apzeltīta sudraba kausa kāja, dekoratīvi stikla kausi un liela krūka, kas, iespējams, izgatavota Sīrijā.

Vietējie iedzīvotāji kapenēs apglabāto personu dārgumu dēļ nodēvējuši par Pritlvelas princi un dārgumu karali.

Foto: AP/AFP/EPA/Scanpix

Pētnieki sākumā sprieda, ka kapenēs apglabāts Eseksas sakšu karalis Saiberts, kurš valdījis no mūsu ēras 604. līdz 616. gadam, tomēr ar oglekļa datēšanas metodi noskaidrots, ka kapenes darinātas starp 575. un 605. gadu – vismaz 11 gadus pirms karaļa nāves. Pēc 15 gadu ilgiem pētījumiem, arheologi saka, ka, visticamāk, kapenēs guļa Saiberta brālis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu