VID bloķējis Meroni kontrolētās kompānijas "Latvijas naftas tranzīts" bankas kontus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) noteicis nodrošinājumus Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētajai AS "Latvijas naftas tranzīts", tostarp apķīlāti gandrīz astoņi miljoni eiro kompānijas bankas kontā, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

VID arī aizliedzis uzņēmumam izmantot kontus citās kredītiestādēs. Tāpat dienests pašlaik veic kompānijā auditu, un kā nodrošinājumus aprīļa sākumā noteicis arī aizliegumus izmaiņu veikšanai komercreģistrā un ķīlu reģistrēšanai.

"Latvijas naftas tranzītam" domstarpības ar VID sākās pirms diviem gadiem, kad nodokļu inspektori sāka aizrādīt, ka uzņēmums nesniedz gada pārskatus.

Pērn par to uzņēmuma valdes locekļus sodīja ar 280 eiro lieliem naudas sodiem, kurus viņi pārsūdzēja. Tiesa valdes loceklim Jānim Hāzem sodu samazināja līdz 200 eiro, bet viņš lēmumu pārsūdzēja vēlreiz.

"Latvijas naftas tranzīts" gada pārskatus nav iesniedzis joprojām - to trūkst par trim gadiem. Tādēļ VID iniciējis uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu, noskaidrojis raidījums.

Uzņēmums par to rakstījis sūdzības gan finanšu ministram Jānim Reiram (JV), gan VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei.

Tikmēr VID audita gaitu "de facto" nekomentēja, jo likums dienestam aizliedz runāt par atsevišķiem uzņēmumiem. Savukārt Finanšu ministrijā norādīja, ka uzņēmuma iesniegums nodots izvērtēšanai ekspertiem.

Pēdējais "Latvijas naftas tranzīta" pārskats iesniegts 2015. gadā. Tajā rakstīts, ka uzņēmuma galvenais uzdevums ir bijis turēt "Ventspils naftas" akcijas akcionāru interesēs. Taču 2015. gadā "Latvijas naftas tranzīts" šīs akcijas par 80 miljoniem eiro pārdeva starptautiskai kompānijai "Vitol".

Neoficiāla informācija liecina, ka VID cita starpā interesējas, kā tērēta nauda par pārdotajām "Ventspils naftas" akcijām.

"de facto" izpētītais norāda, ka šie līdzekļi, vai daļa no tiem, iespējams, izmantoti, lai iegādātos akcijas "Latvijas naftas tranzīta" mātes kompānijā "Ventbunkers", ļaujot Meroni iegūt kontroli pār 3/7 daļām šīs kompānijas.

Meroni raidījumam komentārus nesniedza, bet "Latvijas naftas tranzīta" valdes locekļa Aivara Gobiņa atbildes uz jautājumiem par VID auditu raidījums nesagaidīja.

Šveices advokāts Meroni tika iecelts par smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga mantas glabātāju tiesvedības laikā, taču ir saņēmis oponentu kritiku, ka viņš šo statusu izmantojis, lai pats gūtu ietekmi Ventspils tranzīta uzņēmumos, savukārt Gobiņš ieņem dažādus amatus ar Meroni saistītos uzņēmumos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu