Noskaidrots, kurš bijis baisākais gads cilvēcei (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Vēsture ir notikumu pārpilna - daži no tiem cilvēku dzīvi padarījuši visai sarežģītu, tomēr zinātnieki noskaidrojuši to, kurš gads bijis baisākais cilvēcei. 

Vēsturnieku un zinātnieku komanda noskaidrojusi, ka mūsu ēras 536. gadā un pēc tā norisinājās tik šaušalīgu notikumu virkne, ka šis laiks ir pelnījis pilnīgu aizmirstību. Lūk, kas toreiz notika:

“Masīva vulkāna izvirduma rezultātā Zemes ziemeļu puslodi aizēnoja milzīgs vulkānisko pelnu mākonis. Kļuva tumšs kā naktī, bet gaisa temperatūra likumsakarīgi sāka pazemināties, iznīcinot ražu un cilvēci novedot bada priekšā,” atklāja zinātniskajā žurnālā “Antiquity” publicētā pētījuma autors Kristofers Lavlaks (Christopher Loveluck).

Bet tas bija vēl tikai sākums. Dažus gadus vēlāk, mūsu ēras 542. gadā, kad Romas impērijas austrumu reģionu populāciju bija novājinājis bads un aukstums, cilvēkiem uzbruka buboņu mēris.

Mūsdienās, sadarbojoties ar glaciologu Polu Majevski (Paul Mayewski), Lavlaka komanda identificēja šā vulkānisko pelnu mākoņa rašanās vietu. Izpētot ledus paraugus no Gnifetti ledāja Šveices Alpos, pētnieki varēja noskaidrot gaisa piesārņojumu 2000 gadu ilgā periodā.

Atklājās, ka postošais vulkāna izvirdums norisinājās nevis Kalifornijā, kā uzskatīts iepriekš, bet Islandē.

Šis izvirdums un 542. gada buboņu mēra epidēmija izraisīja ekonomisko stagnāciju Eiropā, kas ilga vairāk nekā 30 gadu – līdz 575. gadam, kad parādījās pirmās atlabšanas pazīmes.

Par atlabšanu liecināja svina daļiņas, kas tika atrastas ledus paraugos. Svins tajā laikā tika izmantots, lai izkausētu sudrabu, tātad šīā metāla klātbūtne gaisā un vēlāk ledājā bija pierādījums, ka dārgmetāls atkal kļuva pieprasīts. No tā atkal sāka izgatavot monētas, un Eiropas ekonomika 640. gadā jau bija uzņēmusi pamatīgus apgriezienus.

“Pastāv pierādījumi par ekonomikas pilnīgu transformāciju starp 640. un 660. gadu. Varētu jau domāt, ka cilvēcei 2018. gads nav viegls, tomēr jāpriecājas, ka mums nav, trīcot zem segas, zem vulkānisko pelnu mākoņiem jācīnās ar buboņu mēri,” piebilda Lavlaks.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu