Pētījums: kaķi savā dibenā "audzē" baktērijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķa aste.
Kaķa aste. Foto: Unsplash

Kaķi dara dīvainas lietas - kož kāju pirkstos, bizo pa māju bez īpaša iemesla, četros no rīta bauro koridorā vai guļ pašās neērtākajās vietās. Tomēr, šķiet, šī ir dīvainākā lieta no visām, proti, savos dibenos kaķi "audzē" baktērijas.

Kāpēc viņi tā dara? Kaķi izmanto savus anālos dziedzerus, lai ražoto smakojošu feromonu, kas sastāv no vairākām gaistošām ķimikālijām. Kā noskaidrots jaunā pētījumā, iespējams, kaķi lielāko daļu no šīm ķimikālijām nerada paši, proti, tās rada mikrobi, kas mīt anālajos dziedzeros.

Ķīmiskā komunikācija starp zīdītājiem ir ļoti izplatīta. Tādā veidā suņi paziņo, ka, lūk, tas stabs pieder viņiem, bet skunksi brīdina ienaidnieku, lai netuvojas. Savukārt mājas kaķi izmanto sarežģītu ķīmisko valodu, lai atzīmētu savu teritoriju un citus informētu par to, kas viņi ir, vai ir gatavi pāroties utt.

Pētījumā, kas vēl nav recenzēts, izanalizēts sekrēts no viena anonīma Bengālijas kaķa anālā dziedzera.

"Mēs pārbaudījām hipotēzi, ka kaķi šos anālos dziedzerus daļēji izmanto kā inkubatorus baktērijām, kas rada kaķu komunikācijai nozīmīgo smaku,"

izdevumam "Live Science" pastāstīja viens no pētījuma autoriem Deivids Koils.

Ar kaķa saimnieka atļauju veterinārārsts no kaķa anālajiem dziedzeriem ieguva sekrēta paraugus, kas pēc tam tika aizsūtīti uz laboratoriju. Tur zinātnieki identificēja ķīmiskos savienojumus un baktērijas, kas atradās sekrētā. Dažas no baktērijām pētnieki arī kultivēja un izpētīja ķīmiskos savienojumus, ko tās saražo.

Zinātnieki noskaidroja, ka kaķa sekrēts satur 127 ķīmiskos savienojumus, no kuriem 67 saražoja baktērijas. 52 no mikrobu saražotajiem savienojumiem atradās kaķa anālajos dziedzeros.

"Tāpēc ir ļoti iespējams, ka tieši mikrobi rada gaistošos savienojumus, kurus kaķis izmanto komunikācijā," 

teica pētnieks Džonatans Eisens.

Šāda kaķa un mikrobu sadarbība ir noderīga abām pusēm. Mikrobi kaķa organismā var ērti dzīvot, bet kaķis var izmantot mikroba saražotās vielas.

Zinātnieki cer, ka šis pētījums būs tikai sākums lielākai pētījumu kopai, kuros zinātnieki pētīs mikrobu attiecības ar dažādiem organismiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu