Putins: "Katedrālēm vajadzētu vienot, nevis sašķelt cilvēkus!" Krievijā pēc protestiem apturēta baznīcas būvniecība (1)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas pilsētā Jekaterinburgā ir apturēts pareizticīgo baznīcas būvniecības projekts pēc vairākas dienas ilgušiem vardarbīgiem protestiem pret to, ceturtdien, 16. maijā, paziņoja pilsētas mērs dažas stundas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteikumiem, ka ir jāuzklausa šī projekta pretinieki.

Tūkstošiem cilvēku Jekaterinburgā šonedēļ protestēja pret pareizticīgo baznīcas plāniem uzcelt no jauna Svētās Katrīnas katedrāli pilsētas centra parkā, kas ir populāra atpūtas vieta.

"Šodien mēs esam apturējuši darbu," sacīja mērs Aleksandrs Visokinskis.

Varas iestādes noskaidros vietējo iedzīvotāju viedokli, lai noteiktu šī projekta nākotni, viņš piebilda.

Putins ceturtdien bija izteicies, ka, "ja cilvēki ir pret to, šis viedoklis ir jārespektē".

Putins arī ierosināja, ka ir jābūt "aptaujai, un mazākumam ir jāpiekāpjas vairākumam ".

Putina izteikumi bija neparasti tai ziņā, ka savas varas gados prezidents ir pieļāvis maz neapmierinātības izpausmju, liekot veikt represijas pret publiskiem protestiem un opozīciju.

"Abām pusēm ir jāsper soļi, lai atrisinātu šo jautājumu no tur dzīvojošo cilvēku viedokļa," sacīja Putins.

Vietā, kur plānota būvniecība, pēdējās dienās bija izcēlušās protestētāju sadursmes ar policiju un apsargiem, un policija aizturēja aptuveni 100 aktīvistus.

Aktīvisti, kas protestē pret iecerēto Svētās Katrīnas katedrāles būvi, skaidro, ka, uzbūvējot šo ēku, parks Jekaterinburgā tiks izpostīts. Citi demonstranti projektam pauž atbalstu.

Vietējās varas iestādes ir atbalstījušas šo projektu, un finansiālu atbalstu tam ir piedāvājis oligarhs, kurš vada vienu no Krievijas lielākajiem vara ražošanas uzņēmumiem.

"Cilvēki parasti lūdz, lai katedrāle tiktu uzcelta," sacīja Putins. "Katedrālēm vajadzētu vienot, nevis sašķelt cilvēkus," viņš piebilda.

Strīds parādīja spriedzi saistībā ar pareizticīgo baznīcas pieaugošo varu Krievijā.

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš bija nosodījis "provokācijas" un "nepatiesu informāciju" attiecībā uz šo katedrāli, kā arī atzinīgi novērtējis likumsargājošo iestāžu darbības šajā strīdā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu