Zelenskis aicina ASV un ES pastiprināt sankcijas pret Krieviju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Pirmdien, 20. maijā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiekoties ar ASV un Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem, mudināja pastiprināt sankcijas pret Krieviju, teikts paziņojumā medijiem, kas publicēts prezidenta oficiālajā mājaslapā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiekoties ar ASV un Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem, mudināja pastiprināt sankcijas pret Krieviju, teikts paziņojumā medijiem, kas publicēts prezidenta oficiālajā mājaslapā.

Maskava tikmēr brīdinājusi Zelenski nelūgt Vašingtonai pastiprināt sankcijas pret Krieviju, norādot, ka tas nepalīdzēs viņa centieniem izbeigt konfliktu Austrumukrainā.

Zelenskis savā inaugurācijas ceremonijā paziņoja, ka par savu galveno uzdevumu uzskata karadarbības izbeigšanu valsts austrumos, un tā izpildei viņš ir gatavs pieņemt nepopulārus lēmumus, tostarp tādus, kuru dēļ viņam var būt jāatstāj valsts vadītāja amats.

"ASV Ukrainai ir spēcīgs un ļoti nopietns partneris, pirmkārt, centienos pārvarēt Krievijas agresiju. Patstāvīgi pārvarēt Krievijas agresiju Donbasā un Krimā mēs nespēsim, tāpēc mums ir vajadzīga jūsu palīdzība. Vēlos aicināt, lai ASV turpina sankciju pastiprināšanu pret Krieviju,"

inaugurācijas dienā tiekoties ar ASV administrācijas un Kongresa pārstāvjiem, sacīja Zelenskis.

Viņš pateicās Vašingtonai par atbalstu un norādīja, ka Ukrainas reformēšana notiks paralēli ar ugunspārtraukšanu Donbasā.

Sarunās ar Zelenski piedalījās ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs, ASV īpašais pārstāvis Ukrainas jautājumos Kurts Volkers un senators Rons Džonsons.

Perijs Kijevā pavēstīja, ka Vašingtona gatavojas noteikt ierobežojumus uzņēmumiem, kas iesaistīti gāzesvada projektā "Nord Steam 2". Ministrs norādīja, ka cer uz attiecīga likumprojekta apstiprināšanu ASV Senātā un Pārstāvju palātā tuvākajā nākotnē.

"Mēs esam pieredzējuši līdzīgus soļus arī agrāk. Līdz šim sankciju riskam nav bijis ietekmes, neviens no mūsu partneriem nav pametis projektu," paziņoja Kote.

"Nord Stream 2" ir Krievijas un Vācijas kopīgs projekts, kurā līdz ar Krievijas koncernu "Gazprom" iesaistītas Vācijas kompānijas "Wintershall" un "Uniper", Nīderlandes un Lielbritānijas "Shell", Francijas "Engie" un Austrijas OMV.

ASV un vairākas Eiropas valstis bažījas, ka Maskava ar šo projektu iegūs pārlieku lielu kontroli pār Eiropu, īpaši kaitējot Polijai un Ukrainai.

Ukraina uzskata, ka šis projekts ir publisks apvainojums Eiropas Savienības (ES) centieniem panākt, lai Krievija izbeidz konfliktu Austrumukrainā.

Peskovs noraidīja ASV sankciju draudus, norādot, ka projekts lielā mērā jau ir īstenots.

Zelenskis pirmdien tikās arī ar Eiropas Komisijas viceprezidentu enerģētikas savienības jautājumos Marošu Šefčoviču.

Sarunas gaitā Zelenskis sacīja, ka arī turpmāk cer uz ES atbalstu sarunās ar Krieviju gāzes jautājumā, kā arī uzsvēra, ka svarīga ir sankciju pastiprināšana pret Krieviju.

Video: Volodimira Zelenska inaugurācija Ukrainas prezidenta amatā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu