Kā pielāgot barību atbilstoši kaķa vajadzībām un dzīvesveidam? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Vai katrs kaķa īpašnieks būs saskāries ar apjukumu, kas pārņem, kad pretī raugās plašais barības veidu sortiments. Pēc kā labāk vadīties - zīmola, garšas, varbūt bildes uz iepakojuma? Par to, kā atrast piemērotāko barību savam mīlulim - portāla "Apollo" sarunā ar PetCity speciālisti Anželu Fomičevu.

Speciāliste atzīst: "Cilvēki, ierodoties veikalā, bieži vien apjūk, jo jebkurā veikalā barības ir tik daudz, ka neviļus rodas jautājums – vai tiešām kaķa barošana ir tik sarežģīta? Varbūt jāizvēlas pa vienam no katra un visi būs laimīgi?

» No idejas līdz realitātei – kas jāņem vērā, iegādājoties kaķi

Tik liela izvēle nepieciešama, jo katrs kaķis ir citāds – vieni ir jūtīgāki, citi ir alerģiski, kāds cits kaķis ēd ļoti izvēlīgi. Kā neapmaldīties šajos plauktos? Veterinārārsti parasti iesaka izvēlēties profesionālo barību, taču ir ļoti svarīgi, lai arī pircējs pievērš uzmanību sastāvam, pārlasa, kas tad īsti slēpjas iepakojumā."

Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Kam pievērst uzmanību, izvēloties barību savam kaķim?

"Pērkot pārtiku kaķim, jādomā līdzīgi, kā iegādājoties ēdienu sev. Tajā nevajadzētu būt krāsvielām un konservantiem, dažādām "E" vielām un garšas pastiprinātājiem. Vidēja un augstākā līmeņa barībās šādu lietu tomēr nav.

Diemžēl arī Latvijas tirgū ir tādu preču zīmju barības, kurām sātīgumu dod tieši garšas pastiprinātāji. Protams, šāda barība var būt kā kāds neveselīgāks našķis – nekas briesmīgs nenotiks, ja tādu bauda laiku pa laikam, taču, ja šāda veida barība ir kaķa galvenais uztura avots, ilgtermiņā var rasties veselības problēmas," secina Fomičeva.

Eksperte atzīst, ka "pašlaik pasaulē aktīvi diskutē par to, kādam procentam no barības būtu jābūt ar gaļu – vai tie ir 80% gaļas vai arī gaļas un dzīvnieku valsts subproduktu, vai arī tas ir cits procents. Izskatās, ka gala lēmums tuvākajā nākotnē nav gaidāms, jo katra firma cenšas darīt labāko.

» Lēta vai dārga barība mājdzīvniekam - kāda atšķirība?

Dzīvnieki ir dažādi – dažiem der barība, kurā ir augsts olbaltumvielu saturs, ir dzīvnieki, kuriem to ir grūti sagremot – tiem uzturvielas vieglāk būs iegūt no barības, kurā vairāk ir graudu – tie ir vieglāk sagremojami un ātrāk konvertējami enerģijā.

Labs ir tas, kas der tieši jūsu mīlulim. To, vai kaķim der jūsu izvēlētā barība, var pamanīt pēc dažādām pazīmēm - kad kaķim mirdz spalva, spīd acis, nav problēmu ar spalvu kamolu veidošanos gremošanas traktā, kaķis nav aptaukojies un izskatās paēdis."

Vai pietiek ar paļaušanos uz to, kas lielākiem burtiem rakstīts uz paciņas?

"Principā jebkuram kaķu barības zīmolam ir savs sadalījums. Tas nav veidots tīri mārketinga nolūkiem – rūpīgi papētot iepakojumus, pircējs ātri vien atklāj atšķirības saturā: kādā barībā ir vairāk šķiedrvielu, citā – augstāks proteīna līmenis vai zemāks tauku saturs. Katrai barībai ir pievienots arī savs mikroelementu komplekss, kas var palīdzēt pret konkrētām veselības problēmām," stāsta PetCity speciāliste.

Kaķis
Kaķis Foto: AP/Scanpix

Anžela Fomičeva dalās pieredzē: "Bieži sastopama situācija – cilvēkam mājās ir sterilizēts kaķis. Viņš dodas uz veikalu un izvēlas pārtiku sterilizētam kaķim, domājot, ka ar to arī meklējumiem būtu jāapstājas.

Tad saimnieks vēršas pie veterinārārsta un stāsta – jā, mēs dodam barību, taču viņš nekādi nevar pieēsties, jau divkārt pārsniedz norādīto porciju!

Es šādos gadījumos jautāju – pastāstiet vairāk par savu kaķi, kāds ir viņa dzīvesveids? Galu galā izrādās, ka kaķis ir ļoti aktīvs, skraida pa āru, rāpjas pa kokiem, patērē daudz enerģijas. Šādam kaķim ar doto barību nepietiek – mūsdienu pārtika sterilizētiem kaķiem ir ar funkciju regulēt svaru. Šo barību bieži vien izvēlas, jo valda uzskats, ka tā ir saudzīgāka pret kaķa urīnceļiem, taču mūsdienās visa profesionālā pārtika veidota tā, lai regulētu pH līmeni kaķa organismā."

"Tas nozīmē, ka sterilizētam kaķim der visu veidu barība.

Saimniekam jāskatās – ja sterilizētais kaķis ir jauns un aktīvs, viņam nav nepieciešams pirkt "vieglāku" barību, varbūt tieši otrādi, varbūt jāizvēlas treknāka barība. Kaķis var nebūt sterilizēts, taču pēc rakstura mierīgāks un slinkāks – šādā gadījumā viņš varētu ēst šo atviegloto (sterilizētiem kaķiem paredzēto) barību.

Te gan ir runa par zooveikalos pieejamo profesionālo barību.

Foto: PetCity

» Kaķis atvemj spalvu kamolus - kā cīnīties ar šo problēmu un kādēļ to nedrīkst ignorēt

Pēc analoģijas - barību spalvu izvadīšanai var dot arī kaķim, kas nav ļoti garspalvains, jo šādas problēmas var piemeklēt arī īsspalvainus kaķus, šādu barību var dot arī tad, kad sākas spalvas mešanas periods - profilakses pēc. Tas pats attiecas arī uz barību, kas domāta zobiem vai kura ir ar lielākiem graudiem – tāda var būt noderīga ne tikai meinkūniem! Jebkurš kaķis, kuram ir lielāks žoklis, tikai priecāsies par barību, kurai ir lielāki graudi – mutes profilaksei.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Daudzi kaķi ir izvēlīgi, varētu pat teikt – izlutināti. Arī par šādiem kaķiem ražotāji ir padomājuši! 

Parasti šāda veida barībā tiek izmantots lasis vai kāda cita zivs – tai ir stiprāks aromāts. Citi izvēlas dažādus trikus – mīkstāku barību vai dažādas formas, kas kaķim atgādina kārumus.

Aktīvākiem kaķiem barībā parasti ir sastāvdaļas locītavu veselībai. Ja kaķis ir ar jutīgāku kuņģi, jāizvēlas barības, kurās ir sastāvdaļas, kas veicina gremošanas sistēmas darbību, kā arī barības, kurām pievienoti probiotiķi," stāsta Fomičeva.

Kādās grupās var iedalīt kaķus?

"Mazuļi - četras nedēļas līdz aptuveni trīs vai četrus mēnešus veci kaķēni. Šāda vecuma kaķēniem joprojām būtu jābūt ar mammu, taču, ja tas nav iespējams, ir speciāla barība. Pārsvarā gan kaķēni nokļūst jaunās mājās aptuveni 3 mēnešu vecumā. Kaķēna posms kaķa dzīve ilgst aptuveni gadu vai pat pusotru - lielāku šķirņu kaķēni bauda bērnību mazliet ilgāk. Šajā posmā kaķēns strauji aug, ir hiperaktīvs, ļoti ziņkārīgs.

Foto: pixabay.com

Kaķēniem paredzētā barība vienmēr būs treknāka, smaržīgāka, atraktīvāka ēšanai. Par kaķēnu barību parasti interesi izrāda visi kaķi. Kaķēnu barību bieži vien izmanto arī novājinātiem kaķiem, tādiem, kas ir pārcietuši kādu slimību, – tiem to ir vieglāk iebarot. Citas firmas izdala atsevišķu barības līniju jauniem un sterilizētiem kaķiem, taču pārsvarā šie kaķi tāpat paliek aktīvi un pārliekām atšķirībām to ēšanas paradumos nevajadzētu būt.

» Mājdzīvnieka veselībai - naturāla ēdināšana

No pusotra gada vecuma līdz septiņiem, astoņiem gadiem uzskata, ka kaķis ir pieaudzis – te, protams, iespējami dažādi dzīvesveidi. Ir ļoti aktīvas šķirnes vai kaķi, daudz ko nosaka tas, kā ar kaķi darbojas viņa saimnieks un vai tam ir arī citi kaķi. Šis ir tas posms, kurā pastiprināti jāpievērš uzmanība diētai, jāsaprot, kas kaķim varētu derēt – balstoties uz to, kāda kaķim ir spalva, cik viņš ir aktīvs, vai ir kādas veselības problēmas, vai ir kādas noslieces uz zināmām veselības problēmām.

Zelta ieteikums – ja ir atrasta barība, ar kuru viss ir labi, tad to nevajadzētu mainīt.

Foto: PetCity

Nākamā ir senioru grupa – virs septiņiem gadiem. Citas firmas izdala arī atsevišķu posmu pēc 12 gadiem. Te kaķu aktivitāte samazinās, var parādīties noslieces uz veselības problēmām, locītavu problēmām. Visa senioru barība parasti ir mazāk trekna, tajā ir vairāk glikozamīnu locītavu veselībai," stāsta PetCity eksperte.

Vai kaķis drīkst ēst tikai sauso vai tikai "slapjo" barību?

Fomičeva atklāj, ka "ļoti reti kad var teikt, ka konservi ir pilnvērtīga barība. Visbiežāk tajos tomēr izmantots tikai viens gaļas veids – vistas krūtiņa, liellops vai kas tamlīdzīgs. Tie, protams, ir garšīgi, taču tas būtu tāpat, kā cilvēkam visu dzīvi ēst vienu produktu – šādi nav iespējams iegūt visas nepieciešamās uzturvielas, daudz kā pietrūkst.

Ja saimnieks tomēr izlemj izmantot konservus par pamatbarību, jāpiedomā pie to dažādošanas, jāpievērš uzmanība, lai tajos būtu arī subprodukti, dažāda veida gaļa un zivis.

Kaķa saimniekam jārēķinās, ka kaķim, protams, labāk garšos mīkstā pārtika, taču, dodot tikai to, palielinās risks, ka kaķis pilnībā pārstās ēst sauso barību, kura vairumā gadījumu tomēr ir sabalansētāka. Laba prakse būtu uzskatīt sauso barību par pamatbarību un konservus uzlūkot kā kārumu."

Vai gaļas konservus drīkst aizstāt ar gaļu?

Kaķis. Ilustratīvs foto
Kaķis. Ilustratīvs foto Foto: Ieva Čīka / LETA

"Ja runa ir par jēlu gaļu, nevis kūpinājumiem vai karbonādi, – jā, protams! Kaķis ir plēsējs, viņam nekas slikts nenotiks. Taču arī šeit ir jābūt apdomīgiem - lai ar gaļu nodrošinātu visu nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu, stingri jāievēro visi naturālās barošanas noteikumi.

Ja saimnieks izvēlas kaķa diētā iekļaut gaļu, to vajadzētu no sākuma sasaldēt, lai iznīcinātu iespējamos parazītus, atkausēt un tikai tad dot savam mīlulim.

Termiski apstrādātu gaļu kaķim dot ir diezgan bezjēdzīgi – viņam varbūt garšos, taču uzturvērtība šāda veida maltītei būs maza.

Izplatīta šāda metode – sasaldē liellopa fileju, sagriež lielākos klucīšos, atkausē un dod kaķim. Kaķis, baudot šādu kārumu, pie viena arī trenēs savu mutes dobumu," ar padomu dalās Anžela Fomičeva.

Ko pavisam noteikti nevajadzētu darīt?

Speciāliste atklāj - "Cilvēki bieži vien miksē barību, domājot, ka kaķa uzturs līdzinās cilvēka ēšanas paradumiem – zooveikalos ir redzēts, ka klients iegādājas pa 100 gramiem no vairākām šķirnēm. Kad viņam jautā, ko viņš ar tām iesāks, atklājas, cilvēks vēlas visu samaisīt un šādā veidā iegūt dažādās barības pozitīvos aspektus.

To nevajadzētu darīt – tā vietā jāmeklē īstā barība savam mīlulim un, tiklīdz atrasta īstā, pie tās arī jāpaliek.

No 24. līdz 26. maijam visos PetCity veikalos - 20% atlaide visai sausajai kaķu barībai. 

Sadarbībā ar "PetCity".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu