"Tā ir tiešākā atgriešanās pie dabas." Vašingtonas štatā cilvēku mirstīgās atliekas varēs kompostēt (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzinums. Ilustratīvs attēls.
Dzinums. Ilustratīvs attēls. Foto: Foto: pixabay.com

Vašingtonas štats otrdien, 21. maijā, kļuva par pirmo ASV štatu, kas legalizējis cilvēku mirstīgo atlieku kompostēšanu.

Tas notika pēc tam, kad videi draudzīgais štata gubernators no Demokrātu partijas Džejs Inzlī parakstīja attiecīgu likumu, lai samazinātu oglekļa emisijas, ko rada apbedīšanas un kremācijas.

Saskaņā ar jauno likumu, kas stāsies spēkā nākamā gada maijā, cilvēkiem, kas nomirst šajā štatā, būs iespējams izvēlēties savu mirstīgo atlieku pārveidošanu kompostā.

"Kompostēšana piedāvā iebalzamēšanas, apbedīšanas vai kremācijas alternatīvu, kura ir dabiska, droša, ilgtspējīga, un kuras rezultātā tiks ievērojami aiztaupītas oglekļa emisijas un zemes izlietošana," sacīja Katrīna Speida, kas lobēja šī likuma pieņemšanu un kuras dibināta, Sietlā bāzēta kompānija "Recompose" pirmā piedāvās šo pakalpojumu.

"Ideja par tik tiešu atgriešanos pie dabas un atkaliekļaušanos dzīvības un nāves ciklā patiesībā ir ļoti skaista," viņa piebilda.

Speida sacīja, ka sākusi interesēties par šo procesu pirms kādiem 10 gadiem, kad viņa 30 gadu vecumā vairāk aizdomājusies par savu mirstīgumu.

Viņa tad sākusi pētīt tehniskos aspektus videi draudzīga "trešā varianta" radīšanai, kas varētu konkurēt ar ASV bēru industriju, kura piedāvā konvencionālo apbedīšanu un kremāciju.

Viņas pieeja, kas izstrādāta sadarbībā ar Vašingtonas Štata universitāti, paredz ievietot nelaiķi sešstūrainā tērauda konteinerā, kas piepildīts ar šķeldu, lucernu un salmiem. Konteiners pēc tam tiek aizvērts un mikrobi 30 dienu laikā pārvērš mirstīgās atliekas kompostā.

Šāds process desmitiem gadu ticis izmantots, kompostējot lauksaimniecības dzīvniekus, un Vašingtonas Štata universitātes veiktos klīniskos izmēģinājumos ir konstatēts, ka to var droši izmantot arī cilvēkiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu