Pieci gadi cietumā par izvairīšanos no PVN nomaksas lielā apmērā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Centrālcietums. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Centrālcietums. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesa šomēnes piespriedusi piecu gadu cietumsodu kādam vīrietim, kurš notiesāts par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas vairāk nekā viena miljona eiro apmērā, kā arī par noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu, pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Saskaņā ar apsūdzību divas personas bija kāda uzņēmuma atbildīgās amatpersonas. Abi nolēma dokumentāli noformēt un deklarēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) faktiski nenotikušus jeb fiktīvus darījumus par uzņēmuma it kā saņemtiem pakalpojumiem un precēm.

Laika posmā no 2008. gada līdz 2010. gadam abi vīrieši uzņēmuma vārdā organizēja un veica reālu finansiāli saimniecisko darbību, proti, tikās ar darījumu partneriem, slēdza ar PVN apliekamus darījumus celtniecības, remontdarbu un elektroinstalācijas darbu jomā, nodrošināja šo darījumu izpildīšanu un deklarēšanu VID, kontrolēja naudas līdzekļu plūsmu. Taču viņi deklarēja VID arī fiktīvus ar PVN apliekamus darījumus.

Kopsummā viņi nodarīja Latvijas budžetam mantiskos zaudējumus nenomaksāto nodokļu veidā 1 013 128 eiro apmērā, skaidroja Majevska.

Pēc tam viņi abi grupā veica noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu 599 652 eiro apmērā. To viņi darīja, mainīdami noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu atrašanās vietu, slēpdami un maskēdami to piederību un izcelsmi.

Viena persona ir mirusi, tāpēc pret viņu kriminālprocesu izbeidza nereabilitējošu apstākļu dēļ. Otrai persona tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz četriem gadiem. Tāpat tiesa arī noteica kompensāciju 1 011 709 eiro apmērā, kas jāatmaksā valstij.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu