Rindas un sistēmas traucējumi. Latvijā notiek EP vēlēšanu iepriekšējā balsošana (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Makare/LETA

Trešdien, 22. maijā, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējās balsošanas laikā piecas minūtes nebija iespējams veikt datu apmaiņa starp vēlēšanu iecirkņiem tiešsaistes sistēmā, informē Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Datu apmaiņa starp iecirkņiem nepieciešama, lai konkrētajā vietā nobalsot varētu tie vēlētāji, kuri ir reģistrēti balsošanai citā iecirknī.

Pašlaik sistēmas darbība ir atjaunota un nav ziņu, ka tagad iecirkņu saziņā būtu problēmas, norādīja CVK vadītāja.

Lai noskaidrotu sistēmas darbības pārtraukuma iemeslus būs nepieciešams laiks, iespējams, līdz vienai dienai, skaidroja Bērziņa.

Rādītāji liecina, ka sistēmai nebija liela noslodze. Sistēmas traucējumu cēlonis varētu būt gan iekšējs, gan ārējs, bet tas vēl jānoskaidro, teica Bērziņa.

Viņa vērsa uzmanību, ka iecirkņa maiņa ir papildu balsošanas iespēja un ir jārēķinās ar tehniskajiem riskiem. Turklāt šī sistēma pašlaik tiek izmēģināta un CVK labprāt uzklausīs arī vēlētāju ietiekumus, norādīja Bērziņa.

Ņemot vērā, ka nav ieviests elektroniskais reģistrs, pārliecināšanās par to, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, notiek fiziski, tāpēc nepieciešams papildu laiks, piebilda CVK vadītāja.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā nereģistrētajiem vēlētājiem nākas aptuveni stundu stāvēt rindā. 3. iecirkņa vadītāja skaidroja, ka jau no plkst. 17 izveidojušas divas rindas, lai paātrinātu vēlēšanu procesu tieši šajā iecirknī reģistrētajiem balsstiesīgajiem.

Tāpat iecirknī nereģistrētajiem vēlētājiem gaidīšanu līdz nobalsošanai paildzinājuši traucējumi datu apmaiņas sistēmas darbībā.

Arī vēlēšanu iecirknī Kongresu namā veidojās rinda, vēloties nobalsot virknei tajā nereģistrētu vēlētāju.

Vēlēšanu komisijas pārstāvis pastāstīja, ka rinda veidojas arī tādēļ, ka balsot nāk iecirknī nereģistrēti vēlētāji. Attiecīgi ir jāgaida, kamēr iecirknis, kurā viņi ir reģistrēti, apstiprinās, ka konkrētais cilvēks jau nav nobalsojis. Tāpat iecirknī pa brīdim bijušas problēmas ar interneta savienojumu.

Latvijā šodien sākas iepriekšējā balsošana EP vēlēšanās. Iepriekšējā balsošana šodien paredzēta trīs stundas, noslēdzoties plkst. 20. Iepriekšējā balsošana norisināsies arī ceturtdien un piektdien.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu