Atrasts pēdējā Amerikas vergu kuģa vraks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neliela daļa no vergu kuģa "Klotilde"
Neliela daļa no vergu kuģa "Klotilde" Foto: AP/EPA/Scanpix

Amerikā Alabamas štatā atrasts pēdējā vergu kuģa "Klotilde" vraks. "Klotilde" ir pēdējais zināmais kuģis, kas no Āfrikas uz Ameriku nogādāja vergus, vēsta raidorganizācija NBC.

Kuģis tika pamests 1860. gadā – pēc tam, kad no Āfrikas uz Alabamu bija nogādājis 110 vergus.

""Klotildes" atrašana ir ļoti nozīmīgs notikums arheoloģijā. Šis vraks reprezentē vienu no modernās vēstures tumšākajiem laikiem," teica Alabamas vēsturiskās komisijas izpilddirektore Līza Demotropuloss Džonsa.

Foto: Klotilde - pēdējā Amerikas vergu kuģa vraks 

"Parasti mēs esam ļoti uzmanīgi spriedumos par atrastajiem vrakiem. Īpaši tad, ja kuģa nosaukums uz korpusa ir izdzisis, bet kuģa zvans, uz kura arī jābūt kuģa nosaukumam, – pazudis. Tomēr tagad pierādījumi droši liecina, ka tas ir Klotildes vraks," piebilda arheologs Džeimss Delgado.

Kuģa kapteiņa Viljama Fostera, kurš strādāja pie vergu tirgotāja Viljama Fostera, piezīmēs rakstīts, ka pēc noenkurošanās viņš kuģi sadedzinājis. Atrastajam vrakam ir degšanas pazīmes, kas apstiprina kuģa identitāti.

Par spīti tam, ka Tomass Džefersons likumu, kas aizliedza tirdzniecību ar vergiem, parakstīja jau 1808. gadā, transatlantiskā vergu tirdzniecība turpinājās vēl desmitiem gadu.

110 afrikāņu vīrieši, sievietes un bērni, kas atradās uz "Klotildes", bija brutāli nolaupīti vardarbīgu reidu laikā Āfrikā. Kad kuģis nonāca Alabamā, 25 vergi tika pārdoti vietējiem vergu tirgotājiem, bet pārējie palika vergot vietējās plantācijās.

1865. gadā pēc pilsoņu kara visi vergi tika atbrīvoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu