Raidījums: Tiek solītas spraigas diskusijas par Eiropas Komisāra portfeli (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Reuters/ScanPix

Par Eiropas Komisāra portfeli solās būt visai spraigas diskusijas starp koalīcijas partijām, īpaši ņemot vērā salīdzinoši tuvos vēlēšanu rezultātus, kā partiju pretenzijas uz iespējām ieņemt noteiktu skaitu no augstākajiem amatiem, informē raidījums "de facto".

Jau pirms vēlēšanām starp koalīcijas partijām lielākās ambīcijas uz eirokomisāra portfeli ir "Jaunajai vienotībai", Nacionālajai apvienībai, kā arī "Attīstībai/Par!", kura ir gatava cīņai par kandidātu uz šo posteni, uzskatot, ka pretējā gadījumā netiks ievērota partiju pārstāvniecības proporcionalitāte ietekmīgos amatos. Par to šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

No Latvijas Eiropas Komisāra amatam jāvirza viens politiķis. Likums neprasa kandidātam speciālu apstiprināšanu, piemēram, ar valdības lēmumu un teorētiski eirokomisāru var izraudzīt un deleģēt premjers viens pats.

Pretendentam vēl būs jāiztur eksaminēšana Eiroparlamentā. Savulaik tas neizdevās ZZS virzītajai Ingrīdai Ūdrei, kuru nomainīja Andris Piebalgs. Viņš eirokomisāra amatā ir bijis divreiz, bet pēc tam komisāram amatam (bez valdības lēmuma) virzīja Valdi Dombrovski. Komisāra izredzes uz lielākas vai mazākas nozīmes portfeli var ietekmēt arī tas, kuru politisko spēku grupu Eiroparlamentā viņš pārstāv.

Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš (JV) raidījumam "de facto" saka: "Es esmu mūsu valsts vadītājs, mani interesē tas, lai es varētu piedāvāt Eiropas komisāru, kurš arī varētu ieņemt nozīmīgu portfeli.

Mēs zinām, ka portfeļi Eiropas Komisijā ir ļoti dažādi. Šobrīd mūsu komisārs Valdis Dombrovskis ieņem viceprezidenta amatu un atbild par visu eirozonu - viens no visnozīmīgākajiem ekonomikas portfeļiem.

Protams, man kā valdības vadītājam interesētu, ka mūsu pārstāvis ieņemtu šāda vai līdzīga svara portfeli. Un mums jebkurā gadījumā ir tādi kandidāti, es neslēpšu – es uzskatu, ka Valdis Dombrovskis ir kvalificētākais viskompetentākais Latvijas politiķis, kas vispār varētu strādāt Eiropas Komisijā."

Oficiāli par eirokomisāra amata kandidātu partijas savstarpējās sarunas vēl nav sākušas. Koalīcijas pārstāvji uzsver – to var darīt pēc kopējo Eiropas parlamenta vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas.

Izteikumi liecina, ka katrs cer uz iespējami labākiem rezultātiem, lai iegūtu papildu argumentu komisāra virzīšanai no sava vidus.

"Tas, ko mēs uzskatām, kas nebūtu pieļaujams - ka Ministru prezidents vienpersoniski, neatkarīgi no Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātiem izdara šo izvēli. Šis princips - kura no koalīcijas partijām iegūst lielāku atbalstu Eiroparlamenta vēlēšanās, tai arī būtu uzticēts pretendēt uz šo amatu, mūsuprāt, tas būtu pareizais ceļš," saka Nacionālās apvienības Saeimas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Jaunās Vienotības" eirokomisāra amata kandidāts ir Valdis Dombrovskis, kurš pārstāv Eiropas Tautas partiju grupu un šobrīd ieņem Eiropas Komisijas viceprezidenta amatu. Nacionālās apvienības kandidāts būtu Roberts Zīle. Raivis Dzintars cer, ka visā Eiropā pieaugs atbalsts konservatīvo grupas spēkiem un tas būs viņu pluss. Savukārt "Attīstībai/Par!" pieļauj, ka divu lielāko grupu dominance Eiroparlamentā samazināsies un tās nevarēs iztikt bez Demokrātu un liberāļu grupas atbalsta, kurā ir šī partija. Viņi, lai arī par eirokomisāra kandidātu vēl nav lēmuši, uz šo amatu varētu virzīt Ivaru Ījabu.

Cīņā par eirokomisāra amatu lomu spēlēs arī partiju vai to virzīto pārstāvju atrašanās citos augstos amatos. Nacionālajai apvienībai ir Saeimas spīkera amats un nākamnedēļ visticamāk prezidenta amatā ievēlēs šīs partijas lobēto kandidātu Egilu Levitu. "Jaunajai Vienotībai", kas vienlaikus ir arī mazākā Saeimas frakcija, ir premjera amats un nopietnas pretenzijas uz eirokomisāra portfeli.

"Manuprāt ir ļoti būtiski respektēt visu koalīcijas partneru līdzsvarotu iespēju darboties attiecībā uz to politisko lauku, kāds viņš ir un šeit ir stāsts gan par mūsu organizāciju, šeit ir stāsts gan par Jauno konservatīvo partiju.

Jo gan Vienotībai, gan Nacionālai apvienībai ir divi no trīs vadošiem amatiem. (..) Šeit zināma disproporcija sāk veidoties, kas, manuprāt, nav veselīgi. Un es ceru, ka premjers kā ļoti tālredzīgs un ļoti pieredzējis politiķis, to spēs novērtēt un kaut kāda balansēšana attiecībā uz pārstāvību kopējā politiskajā laukā būs dienaskārtībā tuvākā pusgada laikā," saka "Latvijas Attīstībai" valdes loceklis Edgars Jaunups.

Tiesa gan Nacionālās apvienības vadītājs uzsver, ka viņi Egilu Levitu virzīja pārliecības dēļ, bet viņu nevarot uzskatīt par partijas kandidātu. Tam gan nepiekrīt ne Jaunups, ne līdz galam arī premjers. Kariņš gan prognozē, ka līdzīgi kā koalīcija vienojusies par Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju, arī par prezidenta amata kandidātu, tā tā spēs vienoties arī par eirokomisāru. "Kaut kā mēs interesantā kārtā šajā koalīcijā, un es esmu darbojies dažādās, process notiek ļoti interesanti, faktiski beigās ļoti koleģiāli, un es domāju, ka šādā garā mēs varēsim arī turpināt."

"de facto" zināms, ka jautājumu par eirokomisāru jau nākamnedēļ paredzēts apspriest koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu