Brauciens automašīnā ar mājdzīvnieku - kas obligāti jāņem vērā?

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Neatkarīgi no tā, vai tas būtu ģimenes atvaļinājums vai neilgs brauciens pie veterinārārsta, ir svarīgi, lai cilvēka labākais draugs - suns vai kaķis - varētu automobilī sēdēt un justies tikpat droši kā cilvēks.

Šķiet elementāri, ka pirms brauciena cilvēks, iekāpjot automobilī, apliek drošības jostu. Tomēr satiksmē bieži ir novērojams, ka mājdzīvnieki brauciena laikā brīvi mēdz pārvietoties pa mašīnu. Suņu saimniekiem jāņem vērā, ka šādi viņi pamatīgi riskē ar savu četrkājaino draugu dzīvībām.

Sadursmes laikā automobilī sēdošā cilvēka masa dubultojas, un tieši tas pats ir arī ar dzīvniekiem. Tāpat kā bez drošības jostas sēdošs cilvēks ir citiem automobilī esošajiem pasažieriem dzīvībai bīstams, tāds ir arī mīļdzīvnieks. Daudzi dzīvnieki mašīnā arī nejūtas pārāk komfortabli un piedzīvo stresu, apjūkot un sākot strauji pārvietoties pa automašīnu – palienot zem pedāļiem, cenšoties uzkāpt saimniekam un tādējādi apdraudot drošību uz ceļa.

Arī variants par suņa vai kaķa ievietošanu bagāžniekā bez speciāla aprīkojuma neder, jo avārijas situācijā mīlulis var pamatīgi atsisties pret jumtu un gūt nopietnas traumas.

Ko ir svarīgi zināt pirms izbrauciena automobilī kopā ar mājdzīvnieku?

  • Mīluļa transportēšanai vislabākais variants ir izmantot būri (būri ir dažāda izmēra un materiāla – tekstila, plastmasas un metāla). Vispareizāk būri ir ievietot automašīnas bagāžniekā, kur tas tiek stabili novietots. Tekstila būri gan vairāk ir piemēroti izstādēm, jo tie ir ērti un viegli saliekami, savukārt transportēšanai piemērotāks ir tieši cietais materiāls, vislabāk plastmasas, jo metāla būri plašāk tiek lietoti mājvietās, kur, piemēram, suns var palikt pa dienu, kamēr saimnieki ir darbā. 
Foto: Beāte Tīrmane
  • Gadījumā, ja suni nekādā veidā nevar pieradināt pie vietas būrī bagāžniekā, iespējams iegādāties speciālas drošības siksnas – tās ir jāpiestiprina pie drošības jostām un pie suņa iemauktiem, nevis kaklasiksnas. Drošības siksnas ir dažāda risinājuma un izmēra, tādēļ būtiski pārliecināties, lai katram sunim ir atbilstoša izmēra un ērtas drošības siksnas.
Foto: Beāte Tīrmane
  • Saimniekam ir rūpīgi jāseko līdzi tam, lai automobilī būtu piemērota gaisa temperatūra, atkarībā no gadalaika. Vasarā īpaši bīstami pārbraucieni ir tieši plakano purnu dzīvniekiem, tādēļ automašīnas šoferim jānodrošina spēkratā zemāka temperatūra. Mājdzīvniekiem, kuri ātri sakarst, ļoti ērts risinājums ir atvēsinošie matrači, kurus ir ērti ievietot būrī vai mašīnas salonā uz sēdekļiem. Šāds matracis ir veidots no pašdzesējama materiāla tā, lai, dzīvniekam apguļoties, viņš justu atvēsinošu efektu, turklāt matrači ir pieejami dažādos izmēros.
Foto: Jānis Škapars/TVNET
  • Ir būtiski izbrauciena laikā vienmēr līdzi paņemt tīru ūdeni, ko nepieciešamības gadījumā piedāvāt mīlulim. Pārbraucieniem īpaši ērtas ir transformējamās bļodas.
Foto: Beāte Tīrmane
  • Pats galvenais ir neaizmirst, ka mājdzīvnieku nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vienu automobilī - pat ne uz pāris minūtēm. Ļoti bīstami tas ir vasaras laikā – ir veikti daudzi pētījumi, kuri pierāda, ka automašīnas salons burtiski nekavējoties var uzkarst līdz siltumnīcas temperatūrai, tādējādi nopietni apdraudot dzīvnieka dzīvību.

» Vieta, kur par mīluli parūpēsies no A līdz Z – jaunais Akropoles "PetCity" 

Foto: Beāte Tīrmane

Lai mīluļa brauciens būtu vēl komfortablāks, ir pieejami folijas pārsegi, kurus karstās vasaras dienās iespējams ievietot logā vai uzklāt pāri būrim, lai atvairītu karstumu un saules starus, kas mašīnā spīd caur logiem. 

Nedrīkst aizmirst arī par saimnieku ērtībām - nereti cilvēki sūdzas, ka pārbraucieni ar mīluli nav pārāk patīkami, jo tie mēdz piespalvot automašīnu vai kaut ko sagrauzt. Arī tas ir iemesls, kādēļ suni vai kaķi labāk turēt būrī, bet, ja tas neizdodas, ir nopērkami speciāli automašīnas salonam paredzēti pārvalki un durvju sargi. Tie aizsargā sēdekļus un durvis no netīrām ķepām, apmatojuma, siekalām, lēkšanas uz logiem un dažāda veida bojājumiem. 

Foto: Beāte Tīrmane

Citas svarīgas lietas, kuras nepieciešams atcerēties pirms došanās izbraucienā ar mīluli:

  • svarīgi pārliecināties, ka dzīvnieks ir čipots un čips ir reģistrēts. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja dzīvnieks pazūd svešā pilsētā vai valstī, jo čips palīdz mīluli atrast;
  • ja mājdzīvniekam ir veikta apdrošināšana, vērts pārliecināties, vai tā ir spēkā arī ārvalstīs;
  • dodoties garākā ceļojumā, ir obligāti nepieciešams paņemt līdzi mājdzīvnieka pasi, jo nepieciešamības gadījumā būs iespējams pierādīt dzīvnieka spēkā esošās vakcīnas (daļa valstu pieprasa, lai, ieceļojot valstī, būtu veikta arī attārpošana).

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu