Kam tiks Rīgas mēra vieta? "Saskaņa" meklē optimālo rīcību pēc GKR ultimāta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nils Ušakovs un Andris Ameriks
Nils Ušakovs un Andris Ameriks Foto: LETA

Partija "Saskaņa" ir sākusi viedokļu apmaiņu par tālāko rīcību pēc tam, kad tās līdzšinējais līderis, atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs dosies strādāt uz Eiropas Parlamentu, taču partijas biedru viedokļi par optimālāko rīcību dalās.

Pirmdienas vakarā notika "Saskaņas" Rīgas domes frakcijas sēde, taču partijas politiķi nebija īpaši naski informēt par tajā pieņemtajiem lēmumiem.

Vairums "Saskaņas" Rīgas domes frakcijas deputātu varētu piekrist līdzšinējo sadarbības partneru "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ultimātam un atbalstīt GKR mēra amata kandidātu, lai gan deputātu domas šajā jautājumā dalās.

"Saskaņas" frakcija Rīgas vicemēra amatam varētu virzīt deputātu Sandri Bergmani, taču arī šajā jautājumā vienotas nostājas partijai vēl nav, atzina domnieks Aleksejs Rosļikovs.

Tiekot plānots, ka arī pašreizējais vicemērs Vadims Baraņņiks savu amatu varētu saglabāt.

Pats Baraņņiks stāstīja, ka atrodas ārvalstīs un pirmdienas sanāksmē nav piedalījies.

"Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova sazvanīta vispirms sacīja, ka partijas sanāksme vēl turpinoties, bet vēlāk vairs nebija sazvanāma, tikmēr viņas vietniece Olga Veidiņa vispār apgalvoja, ka partijas frakcija par potenciālajiem Rīgas domes vadītājiem nemaz neesot lēmusi, jo šis jautājums kļūšot aktuāls tikai brīdī, kad tiks apstiprināti oficiālie Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti un Ušakovs tiešām būs pametis Rīgas domi.

Kā ziņots, GKR saviem sadarbības partneriem "Saskaņā" ir paziņojusi - ja partija "Saskaņa" Rīgas mēra amatam izvirzīs savu kandidātu, GKR šo kandidātu neatbalstīs.

GKR jau aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka Rīgas mēra amatam piedāvās kādu no savas partijas pārstāvjiem. Par konkrētiem pretendentiem partija plāno lemt paplašinātajā valdes sēdē šodien, taču pagaidām gan kā ticamākais kandidāts šim amatam tiek minēts pašreizējais domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

GKR līderis Andris Ameriks LTV piebilda, ka partijai esot arī otrs kandidāts mēra amatam - deputāts Dainis Turlais.

Ja "Saskaņa" neatbalstīs GKR kandidātu Rīgas mēra amatā, var nākties rīkot ārkārtas vēlēšanas, izteicās Ameriks.

Neoficiālā informācija liecina, ka gadījumā, ja mēra krēslu ieņems GKR biedrs, abi vicemēru amati tiks atvēlēti "Saskaņai". Kā viens no deputātiem, kurš varētu saglabāt amatu, tiek minēts pašreizējais vicemērs Baraņņiks, bet kā potenciālie kandidāti šim amatam varētu tiks virzīti arī Baiba Rozentāle (S) vai Bergmanis.

Tas, kad tieši varētu notikt jaunā Rīgas mēra vēlēšanas, pagaidām nav zināms.

Ja gadījumā "Saskaņa" un GKR par vienu mēra kandidātu nevienosies, Burovs turpinās pildīt priekšsēdētāja amata pienākumus. Likums "Par pašvaldībām" paredz, ka, ja domē divu mēnešu laikā netiek ievēlēts jauns priekšsēdētājs, Saeima ir tiesīga domi atlaist.

Kā ziņots, nupat notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās no "Saskaņas" saraksta ir ievēlēts no amata atstādinātais mērs Nils Ušakovs (S) un bijušais vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Viņu vietas pašvaldībā varētu ieņemt nodibinājuma "Rīgas tūrisma attīstības birojs" bijusī valdes locekle Vita Jermoloviča un AS "Rīgas starptautiskā autoosta" padomes loceklis Ivans Ivanovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu