Igaunijas mediķi: Iecerētā alkohola akcīzes nodokļa pazemināšana liecina, ka valdībai sabiedrības veselība nerūp (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Plānojot pazeminot alkohola akcīzes nodokli, Igaunijas valdība sūta nepārprotamu vēstījumu, ka tai nerūp sabiedrības veselība, uzskata Igaunijas ārstu un veselības aprūpes profesionāļu organizācijas.

Kā uzsvērts to izplatītajā paziņojumā, nesen veikta aptauja liecina, ka alkohola patēriņš Igaunijā ir sasniedzis viszemāko līmeni desmit gados.

» "Akcīzes nodokļa samazināšana alkoholam Igaunijā - 100 miljonu eiro zaudējumi gadā Latvijai!" Uzsver Krauklis

Igaunijas mediķi arī atgādina, ka Somija 2004. gadā pazemināja alkohola akcīzes nodokli un tas izraisīja būtisku alkohola patēriņa pieaugumu un tā izraisīto veselības problēmu un nāves gadījumu skaita palielināšanos.

"Gudri cilvēki mācās no citām kļūdām," viņi uzsver.

"Par cilvēku nāvi, sabiedrības veselības pasliktināšanos un medicīnisko tēriņu pieaugumu atbildēs politiķi, kas pieņēma šo bezjēdzīgo lēmumu," norādījis Igaunijas Mediķu asociācijas prezidents Jāns Suts, piebilstot, ka vienīgais ministru kabineta loceklis, kas pelnījis atzinību, ir sociālo lietu ministrs Tanels Kīks, kurš neatbalstīja priekšlikumu par alkohola akcīzes nodokļa pazemināšanu.

Mediķi aicinājuši Igaunijas Rīgikogu deputātus balsot par sabiedrības veselību un pret alkohola akcīzes nodokļa samazināšanu.

Paziņojumu parakstījusi Igaunijas Mediķu asociācija, Igaunijas Jauno ārstu asociācija, Igaunijas Medicīnas studentu asociācija, Igaunijas Ģimenes ārstu asociācija, Igaunijas Psihiatru asociācija, Igaunijas Radioloģijas biedrība, Igaunijas Patologu asociācija, Igaunijas Anesteziologu biedrība, Igaunijas Ginekologu biedrība, Igaunijas Pediatru asociācija, Igaunijas Dermatovenerologu biedrība, Igaunijas Endokrinologu biedrība, Igaunijas Perinatologu asociācija, Igaunijas Urologu biedrība un vairākas citas medicīnas profesionāļu apvienības.

Kā ziņots, Igaunijas parlaments otrdien pieņēma izskatīšanai valdošās koalīcijas iesniegto likumprojektu, kas paredz par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Likumprojekta pavadvēstulē teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir samazināt akcīzes nodokli, lai dotu iespēju uzņēmējiem samazināt cenas, un tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu