Kariņš izraudzīts par EPP sarunvedēju diskusijās par ES augstāko amatu kandidātiem (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirms Baltijas Ministru padomes Premjerministru sanāksmes, kurā paredzēts pārrunāt Eiropas Savienības aktuālos darba kārtības jautājumus.
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirms Baltijas Ministru padomes Premjerministru sanāksmes, kurā paredzēts pārrunāt Eiropas Savienības aktuālos darba kārtības jautājumus. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Labēji centriskā Eiropas Tautas partija (EPP) ir izvēlējusies Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un Horvātijas premjerministru Andreju Plenkoviču par saviem oficiālajiem sarunvedējiem Eiropas Parlamenta (EP) diskusijās, kurās tiks apspriesti kandidāti Eiropas Savienības (ES) augstākajiem amatiem, otrdienas vakarā ziņoja interneta izdevums "Politico".

EPP bija pēdējā EP politiskā grupa, kas izraudzījās savus sarunvedējus. Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības (ALDE) izraudzītie sarunvedēji ir Nīderlandes premjerministrs Marks Rite un Beļģijas premjers Šarls Mišels, savukārt Sociālistu un demokrātu progresīvo aliansi (S&D) pārstāvēs Spānijas premjerministrs Pedro Sančess un Portugāles premjers Antoniu Košta.

EPP bija cerējusi, ka pēc uzvaras EP vēlēšanās šīs sarunas būs tikai formalitāte. Lai gan EPP pēc vēlēšanām vēl arvien ir lielākā EP politiskā grupa un kreisi centriskā S&D vēl arvien ir otrajā vietā, tām kopā vairs nav vairākuma EP. Plašākā proeiropeiskā koalīcijā, kas ietver arī ALDE un Zaļos, EPP tagad ir skaidrā mazākumā un šī koalīcija sliecas kreiso centristu un liberāļu, nevis labējo centristu virzienā.

EPP izraudzījās par sarunvedējiem Kariņu un Plenkoviču pēc tam, kad Vācijas kanclere Angela Merkele lika saprast, ka viņa pati negrib uzņemties tiešu personisku lomu. Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons kā ES lielāko valstu līderi tomēr neapšaubāmi turpinās netieši ietekmēt šīs sarunas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu