PVD konstatē trīs jaunus Āfrikas cūku mēra gadījumus Saldus novadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši trīs jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, tostarp vienai meža cūkai Saldus novada Zaņas pagastā, kur iepriekš ĀCM nebija konstatēts, liecina dienesta publiskotā informācija.

Tāpat saslimšana ar ĀCM konstatēta pa vienai mežacūkai Daugavpils novada Maļinovas pagastā un Talsu novada Strazdes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 173 mežacūkām 45 novadu 97 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir saņēmis Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas (OIE) sertifikātu, kas apliecina, ka Latvija ir atzīta par brīvu valsti no klasiskā cūku mēra, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa sacīja, ka šādu atzinumu ir sniegusi starptautiska OIE ekspertu komisija, ņemot vērā Latvijas paveikto klasiskā cūku mēra ierobežošanā un apkarošanā.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja atgādināja, ka Latvijā klasiskais cūku mēris tika konstatēts pirms septiņiem gadiem - 2012. gada rudenī vispirms meža un pēc tam arī mājas cūkām, tomēr visstraujāk slimība izplatījās tieši meža cūku populācijā, tāpēc lielākā uzmanība klasiskā cūku mēra apkarošanā tika veltīta slimības ierobežošanai meža cūku vidū. Taču, pateicoties intensīvai meža cūku vakcinācijai, pēdējos četros gados Latvijā nav konstatēts neviens meža cūku saslimšanas gadījums ar klasisko cūku mēri.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latvijā nav konstatēts kopš 2015. gada. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu