Skaista arī grūtniecības laikā - kā mainās ķermenis topošajām māmiņām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: www.pexels.com

Gaidību laiks katrai sievietei ir īpašs - rodas jaunas emocijas un pārmaiņas topošās māmiņas ķermenī. Kas var būt problemātiskās zonas grūtniecības laikā un kā tās kopt stāsta "Veselības centrs 4" dermatoloģe Linda Kapteine ​​un estētikas speciāliste, dietoloģe Guna Haversone.

Sejas āda

Sejas āda ir īpaši jutīga pret izmaiņām, ko rada grūtniecība. Grūtniecības laikā var parādīties tā sauktā "grūtnieces maska" vai brūna pigmenta plankumi ādas apvidū ap acīm. Biežāk gan to novēro sievietēm pēc 30 gadiem un ar izteikti tumšu ādas tipu.

25. grūtniecības nedēļā var parādīties brūni vai dzeltenas plankumi uz sejas - ap acīm, pieres rajonā, uz deguna, vaigiem. Pigmenta izdalīšanos ietekmē sieviešu hormoni - progesterons un estrogēns. Ja parādās pigmenta plankumi noteikti jāizvairās no intensīva saules starojuma.

Gan vasaras raibumi, gan dzimumzīmes var kļūt tumšākas un var parādīties arī jaunas. Arī krūšu oreoli visbiežāk kļūst tumšāki.

Pigmentācijas intensitāte un tā izzušanas ātrums katrai grūtniecei ir savs. Tas ir atkarīgs no ādas tipa, hormonālajām funkcijām un tās iedarbības uz ādu. Pigmenta plankumi parasti izzūd pēc dzemdībām un zīdīšanas, bet retos gadījumos tie arī paliek mūžīgi.

Foto: depositphotos.com

Ieteikumi

  • Ņemot vērā to, ka pigmenta plankumu intensitāti (kā arī vasaras raibumi) ietekmē UV starojums noteikti visu grūtniecības laiku jāizmanto mitrinošs dienas krēms, kas aizsargā vismaz ar SPF 40-60. Izvēlieties sauļošanās līdzekli atbilstoši ādas tipam.
  • Pēc dzemdībām ieteicams konsultēties ar dermatologu un noteikt dermatoskopiski pigmentācijas dziļumu ar luminiscējošo gaismu. Tas palīdzēs jums izvēlēties visefektīvāko metodi plankumu likvidēšanai. Vitamīnskābes A un C balina ādu un ir īpaši efektīvas, ja pigments ir epidermā. Ja tas ir dziļāk, tad efektīvākas būs lāzera procedūras.
  • Jāatceras, ka nevienu no šīm procedūrām nevar veikt vasaras sezonā!

Pinnes

Sievietēm, kurām ir pinnes problēmas, parasti ejas ādas stāvoklis grūtniecības laikā uzlabojas. Savukārt grūtniecēm, kurām iepriekš nav bijušas pinnes, tās ar parādīties. Tomēr vairumā gadījumu pēc bērna piedzimšanas, māmiņas āda atjaunojas. 

Ieteikumi

  • Grūtniecības laikā ir svarīgi izmantot sejas ādas kopšanas līdzekļus, kas tavam ādas tipam.
  • Lai novērstu infekciju, jāizvairās no pinnes izspiešanas.
  • Ja izsitumi progresē, pinnes traucē un sabojā garastāvokli - labāk ir apmeklēt dermatologu.

Izvēlieties savu kosmetologu!

Speciālisti arī iesaka, ja ir iespējams, grūtniecības laikā apmeklē kosmetologu. Pirmkārt, viņš ieteiks piemērotu kosmētiku, lai mainītu ādas stāvokli. Otrkārt, piemērotākās procedūras, kas ne tikai uzlabo ādas stāvokli, bet arī dos pozitīvas emocijas sievietei, kura ir gaidībās. 

Jebkura sejas ādas apstrāde uzlabos ādas šūnu atjaunošanos un līdz ar to izskatu: atsvaidzinās sejas ādu, uzlabo tās elastību un novērsīs jaunu grumbu parādīšanos.

Kā arī piemērotas sejas ādas procedūras palīdzēs izvairīties no pastiprinātu pigmenta plankumu parādīšanos. 

Foto: depositphotos.com

Ķermenis

Vizuālās izmaiņas ir iespējamas ne tikai uz sejas, bet arī uz ķermeņa ādas. Topošajai māmiņai ne tikai palielinās svars, bet arī var parādīties neoplazmas - kārpas un papilomas. Šie veidojumi ir vīrusu izcelsmes, un grūtniecības laikā viņu augšanu izskaidro ar vispārējās imunitātes samazināšanos.

Dažreiz dzimumzīmes palielinās grūtniecības laikā. Tas notiek paaugstinātas hormonālās aktivitātes un estrogēnu receptoru satura ietekmē. 

Pigmentācija var palielināties vēderā, oreola galos un dzimumorgānu apvidū, kas arī uzskatāms par normu.

Tā kā grūtniecības laikā, māmiņai ir divas asinsrites (sava un bērniņa) asinsrite grūtniecības laikā paātrinās un asins daudzums palielinās. Tāpēc nereti plaukstas bieži ir karstas un sarkanas. Trešajā trimestrī ir iespējama nieze, ko izraisa palielināts žults izdalīšanās asinīs.

Āda kļūst sausāka. Uz ādas var parādīties sarkani sausie plankumi. Var būt īpašas ādas izpausmes - dažādas izsitumi ar niezi. Tomēr tie ir jāpārbauda un jāapstrādā, lai neradītu neatgriezeniskas sekas.

Ieteikumi

  • Ja jūs likvidējat papilomas, dzimumzīmes, jārēķinās, ka tās var atkal parādīties, tāpēc labāk nogaidīt, līdz bērns piedzimst.
  • Ja nieze ir stipra, ieteicams lietot atsvaidzinošus krēmus un, ja nepieciešams, antihistamīnus.
  • Izmantot kosmētiku ar uzlabotu SPF aizsardzību, lai samazinātu iespējamību, ka neoplazmas kļūst hroniski.
  • Nav iesakāms sauļoties un apmeklēt solāriju.

Strijas

Ja iepriekš minētās problēmas neietekmē visas sievietes, tad ķermeņa masas pieaugums, kas palielinājies hormonālās aktivitātes rezultātā, sagaida gandrīz katru. Viena no visbiežāk sastopamajām grūtnieču problēmām - strijas. Visbiežāk tās parādās trešajā trimestrī, strauji palielinoties ķermeņa masai. Striju izskatu ietekmē hormonālie faktori, svara pieaugums, fiziskās aktivitātes pakāpe, ādas kopšanas kvalitāte, grūtniecības gaita un, visbeidzot, ģenētika. Bērna gaidīšanas periodā parādās arī celulīts, jo dzīves ritms neizbēgami palēninās, sieviete kļūst mazkustīga.

Tomēr celulītu un svara pieaugumu nevajadzētu pieņemt dramatiski - vairumā gadījumu šīs problēmas normalizējas jau bērniņa zīdīšanas laikā.

Svara pieaugums līdz 16 kg ir absolūti normāls. Ja pieaugums ir sasniedzis 20-25 kg - tas ir liels svara pieaugums un no tā nevarēs atbrīvoties īsā laika periodā. 

Ieteikumi

  • Pirms grūtniecības plānošanas ieteicams apmeklēt procedūras, kas uzlabo ādas elastību, stiprina to un veikt limfodrenāžu.

Ja veidojas strijas - tās nekad netiks pilnībā likvidētas. Protams, ir metodes - piemēram, likvidēšana ar plastiskās ķirurģijas palīdzību. Citas estētiskās medicīnas metodes tikai uzlabos kopējo izskatu un padarīs šo problēmu mazāk pamanāmu. Tāpēc vislabāk ir novērst jau to rašanos, rūpīgi rūpējoties par savu ādu.

  • Pārliecinieties, ka regulāri ikdienā veicat ādas kopšanu. Jau no grūtniecības sākuma mitriniet un barojiet ādu ar atbilstošiem kosmētikas līdzekļiem. 
  • Āda aptver plašu mūsu ķermeņa platību, un mums ir jāsaprot, ka tā absorbē vielas, kas var kaitēt bērnam, tāpēc kārtīgi iepazīsties ar kosmētiku un tās saturošām vielām. 
  • Vienu vai divas reizes mēnesī veicat visa ķermeņa pīlingu, lai āda labāk elpo un uzlabotos tās elastību - tā ir laba striju profilakse!
  • Visā grūtniecības laikā apmeklējiet vieglas relaksējošas masāžas, it īpaši, ja jums ir mazkustīgs dzīvesveids un lielāko daļu laika pavadāt, sēžot vai guļot. Jebkura masāža uzlabos asinsriti un ķermeņa stāvokli kopumā. 
Foto: deposit

Konsultējieties ar speciālistu!

Veicot darbības, kuru mērķis ir uzlabot to izskatu, ir svarīgi tos saskaņot ar savu ginekologu, lai sasniegtu vislabākos rezultātus un nekaitētu nedzimušajam bērnam.

Sabalansēts uzturs, diezgan intensīva fiziskā aktivitāte, pareiza ādas kopšana - tas viss kopā garantē labu estētisko izskatu grūtniecības laikā, kā arī vieglu atveseļošanos pēc dzemdībām.

Mati un nagi

Parasti grūtniecības laikā topošajām māmiņām mati kļūst spēcīgi, pilnīgi un spīdīgi. Tas ir progesterona darbības rezultātā un tas, ka organisms aktīvi ražo augšanas hormonus, kas nepieciešami pilnīgai bērniņa attīstībai. Sievietei var arī palielināties matiņu augšana arī uz pāŗējā ķermeņa, bet pēc dzemdībām situācija normalizējas.

Bet 2-3 mēnešus pēc dzemdībām mati paliek trausli, sausi un strauji izkrīt. Tas tāpēc, ka progesterona līmenis strauji samazinās. To trūkums ietekmē sievietes matu stāvokli, nagus un nereti zobus. Mazinās arī dzelzs, cinks, kalcijs organismā. Vitamīnu trūkumu organismā rada stresu, iespējamo pēcdzemdību depresiju.

Matu atjaunošana ilgst no 1 līdz 15 mēnešus pēc dzemdībām.

Ieteikumi

  • Pēc dzemdībām ir vēlams turpināt lietot īpašos vitamīnus grūtniecēm. Ja nebarojat bērnu ar krūti, varat veikt 3 mēnešu matu atjaunošanas kursu, izmantojot īpašus vitamīnus.
  • Lai uzlabot matu struktūru - izmantojiet matu preparātus, kas satur proteīnu. Ieteicams ne pārāk bieži balināt vai krāsot matus.
  • Lai uzlabotu matu augšanu, kā arī uzlabotu labsajūtu un asinsspiedienu, ir piemērota galvas ādas un galvas ādas masāža.
  • Ja mati izkrīt, konsultējieties ar trihologu.

Nagi tāpat kā mati kļūst stiprākas grūtniecības laikā. Pēc bērna piedzimšanu un zīdīšanas laikā nagi kļūst trausli, dažreiz raupji, zaudē spīdumu, bet laika gaitā viņu stāvoklis uzlabojas.

Pēdas

Aizkavēta asins piegāde kājām var mazināt ādas izturību un aizsardzību pret nagu sēnīti. Ar svara pieaugumu, kad limfas un vēnu asins plūsma kājām attek lēni, kājas piepamst un palielinās kājas sēnītes infekcijas risks.

Ieteikumi

  • Nelietojiet šaurus, neērtus apavus, kuros kāja ir saspiesta un svīst.
  • Izvēlieties kurpes ar zemiem (līdz 4 cm) papēžiem, nesēdiet ar sakrustotām kājām. Ja iespējams, paceliet kājas augstāk.
  • Apmeklējiet podologu reizi mēnesī, veiciet pēdu masāžu un izmantojiet atbilstošus kājas ādas kopšanas līdzekļus.
  • Apmeklējot baseinu, valkājiet čības, jo jebkurš mikrotrauks var izraisīt infekciju. Tāpat jebkurā publiskajā peldvietā izmantojiet pretsēnīšu līdzekļus. Izvēloties tos, konsultējieties ar ārstu, jo dažas pretsēnīšu zāles nevar lietot grūtniecības laikā.
  • Apmeklējot manikīru vai pedikīru, pievērsiet uzmanību tam, vai speciālists pievērš pietiekamu uzmanību instrumentu sterilitātei.
  • Uzmanīgi apstrādājiet nagus! Tāpat kā zobu suka, katram ģimenes loceklim ir savi rīki nagu apstrādei.
  • Sakarā ar izmaiņām naglu struktūrā, jums jārūpējas par tām - jums ir nepieciešams dzert stiprākus vitamīnus, uzklāt nagu maskas, stiprinātājus, censties izvairīties no saskares ar sadzīves ķimikālijām - mazgāšanas līdzekli, trauku mazgāšanas līdzekļiem un citām vielām, kas nelabvēlīgi ietekmē naglu stāvokli.

Raksts tapis sadarbībā ar Magnesium Diasporal Direkt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu