Hakeris Ķīnā "Tesla" autopilota sistēmu novirza pretējā joslā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīniešu hakeriem izdevies savām iegribām pakļaut "Tesla" autopilota sistēmu. 

Ar uzlīmēm uz asfalta viņiem izdevies autopilotu apmānīt un novirzīt mašīnu pretējā joslā.

Šoreiz hakeri nerīkojās ļaunprātīgos nolūkos, bet gan, lai meklētu autonomās braukšanas sistēmu vājās vietas. Interesanto eksperimentu veica Ķīnas koncerna "Tencent" drošības eksperti, un viņiem pat nebija nepieciešamas modernas tehnoloģijas, lai novirzītu "Tesla Motors" ražoto elektrosedanu pretējā joslā.

Proti, autopilota samulsināšanai viņiem pietika vien ar pāris uzlīmēm uz ceļa.

Kā norāda vācu "AutoBild", pirmajā testā aplīmēti ceļa apzīmējumi. Tā rezultātā līnijas, ko autopilota sistēma izmanto kā orientieri telpā, elektroniskajās acīs izskatījās izplūdušas kā spēcīgā lietū un auto vairs nespēja saglabāt savu pozīciju joslā.

Otrajā eksperimentā savukārt pieticis vien ar maziem baltiem marķieriem uz ceļa seguma, lai autopilots uzskatītu, ka var droši pārvietoties uz blakus joslu, bet faktiski iebrauca pretējā joslā.

Šie izmēģinājumi, kas veikti slēgtā teritorijā kontrolētos apstākļos, norāda, ka sliktos laika apstākļos un vietās kur notikušas negaidītas izmaiņas ceļa apzīmējumos, ko cilvēks pat var nepamanīt, pieaug autopilota kļūdas iespējamība. Un tas ir spēcīgs signāls "Tesla Motors" rīkoties, lai pilnveidotu savas autopilota programmatūras algoritmus. 

Tāpat zemāk pievienotajā video, kur izbraukšana no savas joslas apskatīta apmēram vienu minūti un 20 sekundes pēc sākuma, "Tencent" demonstrē, ka iespējams piemānīt arī lietus sensorus un ar spēļu konsoles pulti pilnībā pārņemt "Tesla Model S" vadību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu