"Man ir bail tur palikt." Latvijā piešķir bēgļa statusu Jehovas lieciniecei no Krievijas (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Administratīvā rajona tiesa Rīgā, pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), uzdevusi piešķirt patvēruma statusu Latvijā kādai Krievijas pilsonei, kura ir Jehovas lieciniece un tiek vajāta savas reliģiskās pārliecības dēļ, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Valsts robežsardze pagājušā gada vasarā saņēma Krievijas pilsones iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā.

Sieviete norādīja, ka viņa ir Jehovas lieciniece, bet Krievijā pieņemts likums, kas aizliedz Jehovas liecinieku organizāciju un Jehovas lieciniekiem aizliegts tikties ar ticības brāļiem un māsām. Tāpat Krievijas Federālās drošības dienests ielaužas Jehovas liecinieku mājās.

Sievietes ģimenes locekļi, tostarp arī dēls, ir Jehovas liecinieki. Sievietes dēls bija Jehovas liecinieku draudzes vecākais, kurš vadīja sapulces.

Pērn vīrietis tika aizturēts un viņa dzīvoklī veiktas kratīšanas, kā arī viņam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums un viņš apsūdzēts ekstrēmismā.

Sieviete neizslēdz, ka dēls pirms aizturēšanas tika izsekots un, iespējams, ka dēls aizturēts tāpēc, ka viņa sieva ieguva ārzemju pasi, un valsts dienesti uzskatīja, ka vīrietis varētu bēgt uz ārzemēm. Vedekla arī tika aizturēta un pratināta, tomēr netika apcietināta.

Vienlaicīgi ar sievietes dēlu tika aizturētas vēl trīs personas, kas bija no dēla draudzes.

Sievietei bija bail palikt Krievijā, jo viņu arī varētu apcietināt, tāpēc viņa bez sarežģījumiem izceļoja no Krievijas. Vīzu iegādājās vecākais dēls, kurš dzīvo ASV.

PMLP šī gada sākumā sievietei atteica piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu Latvijā, tāpēc viņa vērsās tiesā.

Latvijas tiesa konstatēja, ka sievietei Krievijā draud vajāšana sakarā ar viņas reliģisko pārliecību un piederību noteiktai sociālajai grupai - Jehovas lieciniekiem.

Sieviete pamatoti savā tiesas pieteikumā atsaukusies arī uz 2019. gada 15. februāra notikumiem Surgutas pilsētā.

Saskaņā ar aktuālo informāciju par notikušajām aizturēšanām, vismaz septiņi miermīlīgi Jehovas liecinieki tika pakļauti spīdzināšanai ar elektrošoku, smacēšanai un sišanai Krievijas Izmeklēšanas komitejas ēkā.

Tāpat tiesa spriedumā atsaucas uz Jehovas liecinieku organizācijas oficiālo interneta vietni, kurā ziņots, ka 2019. gada 17. aprīlī Krievijā ir saskaitāmi 135 cilvēki, kuriem ir uzrādītas apsūdzības par darbu ekstrēmistiskajā organizācijā.

Ņemot vērā minēto, tiesa uzdeva PMLP pieņemt lēmumu par bēgļa statusa piešķiršanu. Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Šī gada sākumā Administratīvā rajona tiesa Rīgā, pretēji PMLP, uzdeva piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādam citam Krievijas pilsonim, kurš ir Jehovas liecinieks un tiek vajāts savas reliģiskās piederības dēļ.

Krievijas Augstākā tiesa 2017 .gadā atstāja spēkā lēmumu par Jehovas liecinieku aizliegšanu, atzīstot to par "ekstrēmistisku organizāciju".

Jau 2018. gada martā toreizējais Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars žurnālistiem atzina, ka, ņemot vērā Jehovas liecinieku pasludināšanu Krievijā par "ekstrēmistu organizāciju", pastāv iespēja, ka šīs kustības pārstāvji varētu lūgt patvērumu Latvijā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu