Vides dienests: Zemgalē izlietie bīstamie ķīmiskie atkritumi varētu būt apzināta rīcība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Zemgalē, visticamāk, tonnām izlietā ķimikālija izgāzta apzināti, lai atbrīvotos no ķīmisku vielu pārpalikumiem, kas radušies ražošanas procesā, informē Valsts vides dienests.  Tās, ļoti iespējams, nākušās no rūpnīcas "Biolar" Olainē, vēsta Latvijas televīzijas raidījums "Panorāma". 

Par to, ka noziegums pret vidi varētu tikt izdarīts apzināti liecina noliektie zāles stiebri, kas radušies piebraucot automašīnai. Notikuma vietā visa zeme ir izdegusi un šķidrums satecējis lauka malā.

Vides dienesta Jelgavas pārvaldes direktors Hardijs Verbelis LTV skaidro, ka izlietā ķīmija bijusi cianīda joni, kas rodas "Biolar" ražošanas procesā. Tie skaitās kā bīstami ķīmiskie atkritumi.

Saskaņā ar visām normām un likumiem šī viela ārpus rūpnīcas teritorijas vispār nedrīkst atrasties, līdz ar arī nav zināms kā noteikt šīs ķīmikālijas atrašanos gruntī, jo Latvijā tam pat nav akreditētas metodes.

Piesārņojuma analīzes, visticamāk, tiks veiktas ārzemēs.

Vides dienests un policija izmeklēšanas deļ notikušo nekomentēja veselu mēnesi. Noziegums pret dabu tika izmeklēts rūpīgi, līdz 24. maijā Emburgas apkaimē tika pieķerts piesārņotājs. Viņš no autocirstenas lēja arā šķidrumu. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka cisterna bija piepildīta ar ķīmiskas izcelsmes šķidrumu, ko novērtējot kļuva skaidrs, ka viela nāk no rūpnīcas "Biolar" Olainē, stāsta Verbelis.

Piesārņotājs, kurš ieraugot policiju nobijās un bēga divus kilometrus, visticamāk ir no kādas citas organizācijas. Taču tas nemazina rūpnīcas atbildību, jo šādai vielai nemaz nebija jāatrodas ārpus rūpnīcas.

Kā vēsta raidījums "Panorāma", līdz šim atrastas 18 vietas, kur indīgais šķīdums izliets Jelgavas, Ozolnieku, Bauskas, Rundāles, Tērvetes novadā. Ir vietas, kur ceļa malas nolietas vairāku kilometru garumā. Apskatot notikuma vietu, ir skaidrs, ka automašīna ir braukusi ar atgrieztu krānu.

Zemnieku saimniecības "Sapnīši" saimniece Vija Čerņaka LTV izrādīja labības lauku. Viņa uztraucas, ka gadījumā, ja tie ir ļoti bīstami ķīmiskie atkritumi, te varētu vairākus gadus nekas neaugt, un varētu būt arī saindēti graudi.

Patlaban ir sākts kriminālprocess par kaitējumu videi, cilvēku veselībai un saimnieciskajām interesēm. Par to var draudēt līdz 4 gadiem cietumā.

26. maijā Zemgales rajona tiesa Tukumā par šo noziedzīgo nodarījumu aizturētai personai ir piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu, informē policijas Zemgales reģiona pārvaldes speciāliste Ieva Sietniece.

Savukārt pats uzņēmums atzīst, ka policija ir veikusi procesuālas darbības, bet pašlaik uzsver, ka notikumu plašāk nekomentēs.

"Nedz Valsts policija, nedz Valsts vides dienests nav informējuši, kā arī snieguši kādas ziņas, kas liecinātu, ka konstatētā šķidruma iespējamā izcelsme ir mūsu uzņēmums," norādīts uzņēmuma paziņojumā.   

Rūpnīcā "Biolar" konstatēti dažādi citi pārkāpumi atkritumu apsaimniekošanā. Inspektori šobrīd gatavo ziņojumu, pēc kura, iespējams, tiks lemts par brīdinājumu par rūpnīcas darba apturēšanu izdošanu, atklāj Verbelis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu