Bijušā Latvijas PSR VDK virsnieka uzņēmums slēdzis miljoniem eiro darījumus ar Lietuvas dzelzceļu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFI

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" un tās meitsabiedrības aptuveni desmit gadu laikā samaksājušas gandrīz 130 miljonus eiro Latvijas uzņēmumam "Sigmen", ko kontrolē bijušais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas virsnieks Jurijs Simoņenkovs, kas saistīts ar Krievijas politiskajiem līderiem, ziņo Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļa.

Kā liecina dati no tās avotiem, minētā uzņēmuma akcijas formāli pieder Simoņenkova sievai, bet pašam Simoņenkovam un ar viņu saistītajiem cilvēkiem ar bijušo VDK virsnieku un aģentu starpniecību ir tiešas saites ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātajiem cilvēkiem un ASV sankciju sarakstā iekļautajiem Krievijas oligarhiem. Lietuvā uzņēmums "Sigmen" netraucēti piedalās publiskajos iepirkumos un citos darījumos.

"Sigmen" stratēģiskais mērķis ir Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas projekts "Rail Baltica", norāda LRT.

Tās rīcībā esošā informācija liecina, ka īpašā valdības komisija, kas pārbauda Lietuvas stratēģisko uzņēmumu darījumus, nav pētījusi darījumus ar "Sigmen", kas ir Krievijas metalurģijas holdinga "Evraz" un "ArcelorMittal" Spānijas rūpnīcas pārstāve un viena no reģiona lielākajām Krievijas platuma sliežu piegādātājām.

Februārī "Lietuvos geležinkeliai" parakstīja 11,5 miljonus eiro vērtu līgumu ar "Sigmen" un jau šogad vēl plāno iegādāties sliedes 36 miljonu eiro vērtībā.

Saskaņā ar Lietuvas Publisko iepirkumu dienesta datiem "Lietuvos geležinkeliai" Latvijas uzņēmumam līdz šim jau samaksājis gandrīz 50 miljonus eiro. Darījumus ar "Sigmen" slēguši arī "Lietuvos geležinkeliai" meituzņēmumi - Dzelzceļu būves centrs 2017.gadā no tā iegādājies preces par aptuveni 4,6 miljoniem eiro, bet laikā no 2011. līdz 2016.gadam Lietuvas valsts dzelzceļa meitsabiedrību pirkumu kopējais apjoms sasniedzis 85 miljonus eiro.

Pēc LRT avotu informācijas, "Sigmen" klienti ir arī komercuzņēmumi, kas uzvar "Lietuvos geležinkeliai" un tā meitsabiedrību konkursos.

Simoņenkovs Latvijas PSR Valsts drošības komitejā dienējis kopā ar Jevegeņiju Rolduginu, kurš VDK skolā mācījies kopā ar Putinu un ir Krievijas prezidenta drauga, čellista un miljardiera Sergeja Roldugina brālis.

Latvijā Simoņenkovs biznesu sācis no VDK kadru darbinieku dibinātā uzņēmuma "Skonto". Savulaik bijis "Multibankas" līdzīpašnieks. Šai bankai ASV 2005.gadā noteica sankcijas par naudas atmazgāšanu.

Līdz 2016. gadam Simoņenkovam piederēja arī kopīgi uzņēmumi ar Sergeju Nosovu, kurš ir Krievijas Valsts padomes loceklis un Magadanas apgabala gubernators.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā liecina, ka AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šogad maijā noslēdzis 4,69 miljonu eiro vērtu līgumu ar "Sigmen" par jaunu "60 E1" tipa dzelzceļa sliežu piegādi 6021 tonnu apjomā.

Savukārt pērnā gada aprīlī LDz ar "Sigmen" noslēdzis 2,766 miljonu eiro vērtu līgumu par sliežu piegādi. Tāpat arī 2017.gada martā LDz slēdzis līgumu par 2,312 miljoniem eiro ar "Sigmen" par dzelzceļa sliežu piegādi.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu