Jauna informācija "Rigvir" skandālā: Atļauts atsākt medikamenta vienas sērijas izplatību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas medikaments "Rigvir".
Latvijas medikaments "Rigvir". Foto: Lita Krone/LETA

Līdz neatbilstību novēršanai Zāļu valsts aģentūra (ZVA) apturējusi "Rigvir" medikamenta reģistrāciju. Vienlaikus pacientiem, kas jau iesākuši terapiju ar "Rigvir", ir ļauts to turpināt, vēsta LNT Ziņas.

Saņemts gan slimnieku, gan ārstu un slimnīcu protests pret "Rigvir" izplatības apturēšanu šī gada pavasarī, kad atklājās medikamenta defekts.

"Rigvir", kas tika reģistrēts kā pretvēža medikaments un bija valsts kompensējamo zāļu sarakstā, no valsts tika apmaksāts melanomas pacientiem. Taču arī pacienti ar cita veida ļaundabīgiem audzējiem deva priekšroku viroterapijai un ārstējās tieši ar "Rigvir", atklāj raidījums.

» Ko darīt pacientiem, kuri ilgstoši lietojuši "Rigvir"? Onkologu viedokļi atšķiroties

Arī rokmūziķis Harijs Zariņš, kurš par vēzi otrajā stadijā uzzināja pirms četriem gadiem. Pavasarī, kad "Rigvir" izplatīšana tika apturēta, mūziķis jutis apdraudējumu savai veselībai, jo bija palikusi vairs tikai viena ampula, kas jau izšpricēta un tālāk neziņa par turpmāko terapiju.

"Labi, to vienu partiju mums iedos, un tas izskatās tā: lidmašīna krīt, un man izkrīt tā maska, ko es varu paelpot skābekli. Kas tie par gājieniem? Ņemot vērā, ka es trīs gadus jau "Rigvir" lietoju, blaknes nav, viss ir kārtībā, kur problēma. Ja tur būtu, kas slikts, bet es taču stāvu, spēlēju, viss ir kārtībā. Kas var būt labāks par to, ja viņš ir apstājies," raidījumam atklāj Harijs Zariņš.

» "Rigvir" skandāls apdraudot rokmūziķa Harija Zariņa dzīvību

Ņemot vērā daudzo slimnieku un ārstu, kā arī slimnīcu iebildumus par "Rigvir" izplatības apturēšanu, Veselības inspekcija ir nolēmusi piemērot normatīvos aktos ārkārtas gadījumā paredzēto izņēmumu un ļaut pacientiem, kas jau iesākuši terapiju ar "Rigvir", to turpināt. Vienlaikus ārstēšanu ar šīm zālēm nedrīkst sākt jauniem pacientiem, vēsta raidījums.

"Tā pacientiem ir laba ziņa, jo pacientu lūgums ir apmierināts, arī ārstu lūgums, atļaut izplatīt, taču jāņem vērā, ka veselības inspekcija šo lēmumu ir pieņēmusi ar virkni nosacījumu," norāda Veselības inspekcijas Komercprakses nodaļas vadītājs Jānis Valenieks.

"Tirgū ir pieejama tikai viena sērija, kuru var lietot, ja pacients un ārsts ir parakstījis piekrišanu, kurā apzinās, ka tiks lietotas zāles ar kvalitātes defektu un ir informēti par šiem riskiem," raidījumam norāda ZVA pārstāve Dita Okmane.

» Veselības inspekcija nepieņem zāļu "Rigvir" jaunākos testa rezultātus, kas iegūti nereģistrētas pārbaudes ceļā

Tā kā, sākoties skandālam, "Rigvir" izņēma no Kompensējamo zāļu saraksta, melanomas pacientiem tagad pašiem jāpērk šis medikaments, kura cena aptiekā var sasniegt 356 eiro, atklāj raidījums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu