Viltoti produkti, preces un pirātisms. Latvija ik gadu zaudē līdz 109 miljoniem eiro (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Dažādu viltotu produktu un pirātisma dēļ Latvija katru gadu 11 nozarēs zaudē līdz 109 miljoniem eiro, savukārt kopumā Eiropas Savienībā (ES) šie zaudējumi sasniedz 60 miljardus eiro, izriet no Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) jaunajām aplēsēm.

EUIPO, saskaņā ar analīzes datiem, ziņo, ka zaudēto pārdošanas apjomu kopējā vērtība Latvijā ir 55 eiro uz vienu Latvijas iedzīvotāju gadā.

Pētījumā lēsts, ka kopš pirmās analīzes, kas notika 2018. gadā, zaudētais pārdošanas apjoms ES līmenī ir samazinājies visās nozarēs, izņemot divas - apģērbs, apavi un aksesuāri, kā arī kosmētika un personīgās higiēnas līdzekļi.

No pētītajām nozarēm apģērbu, apavu un aksesuāru nozare ir lielākā pārdošanas apjoma un nodarbinātības ziņā.

Latvijā preču viltošanas dēļ apģērba, apavu un aksesuāru nozares zaudētais pārdošanas apjoms ir aptuveni 45 miljoni eiro gadā jeb aptuveni 11,5% no pārdošanas apjoma, liecina EUIPO aplēses.

Saskaņā ar ziņojumu kosmētikas un personīgās higiēnas nozarē Eiropas Savienībā viltotu preču klātbūtne tirgū rada zaudējumus miljardu eiro apmērā gadā.

Tas atbilst 10,6% no visiem pārdošanas apjomiem šajā nozarē. Savukārt Latvijā aplēstie zaudējumi šajā nozarē ir 16 miljoni eiro, kas atbilst 9,7% no visa pārdošanas apjoma šajā nozarē.

EUIPO izpilddirektors Kristiāns Aršambo paziņojumā presei norādījis, ka Eiropas izaugsme un darbavietu radīšana ir atkarīga no 11 pētītajām ražošanas nozarēm. Viņš uzsvēra, ka EUIPO veiktais pētniecības darbs parāda, ka viltošana un pirātisms apdraud izaugsmi un darbavietas.

"Mēs veicam šādu analīzi un plašākus pētījumus, lai atbalstītu politikas veidotājus šo problēmu risināšanā un palīdzētu ES patērētājiem uzzināt par viltošanas un pirātisma izraisītajām ekonomiskajām sekām plašākā mērogā," norāda Aršambo.

Šis ir otrais EUIPO publicētais nozaru mēroga novērtējums par viltošanas un pirātisma ietekmi uz ekonomiku galvenajās ekonomikas nozarēs, par kurām ir zināms, ka tās ir neaizsargātas pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu