Pirmo reizi BKUS veica īpaši sarežģītu sirds operāciju bērnam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi Latvijā veikta īpaši sarežģīta sirds operācija bērnam ar iedzimtu, komplicētu sirds kaiti - aortas vārstuļa aizvietošana ar pacienta plaušu vārstuli un kreisā kambara izejas trakta paplašināšana Kono modifikācijā, izmantojot pacienta sirds somiņas audus, informē slimnīca.

Mediķi skaidro, ka bērnam, kuram šobrīd ir seši gadi, šāda aortas vārstuļa slimības korekcijas metode ir visatbilstošakā augoša bērna organismam.

Mazajam pacientam pirmā palīgoperācija bija veikta pirmajos dzīves mēnešos, kad caur kājas asinsvadu paplašināts aortas vārstulis ar balonu.

"Operācija sarežģīta ar to, ka plaušu vārstulis tiek ievietots subkoronāri - nelielā aortas diametrā, un pacienta plaušu vārstuli un ievietojot aortā, paplašinot kreisā kambara izeju ar autoperikardu, savukārt, plaušu vārstuļa vietā implantējot bioloģisku konduitu ar dabīgu vārstuli - no dzīvnieka iegūtu kakla vēnu," skaidroja kardioķirurgs Lauris Šmits.

Operācijā piedalījās vairāk nekā 10 speciālisti no Bērnu slimnīcas un operācijas norises plānošana un gaita notika saskaņā ar Berlīnes sirds centra profesoru ieteikumiem. Pēc sarežģītās operācijas bērns varējis doties mājās jau sestajā dienā.

"Veiksmīgā operācija ir rezultāts vairāk kā gadu ciešajai sadarbībai starp Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu un Berlīnes sirds centru.

Šī operācija ir nozīmīgs solis bērnu kardioķirurģijas attīstībā Latvijā.

Tā pierāda mūsu komandas spēju nodrošināt bērniem ar komplicētām sirds kaitēm augstākā līmeņa un sarežģītības pakāpes ārstniecību tepat Latvijā, kur atrodas bērna mājās," piebildis BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Valts Ozoliņš.

"Nozīmīgs panākums anesteziologu - reanimatologu komandas darbā gan operācijā, gan atmodināšanas pieejas dēļ, izvēloties tā saukto "fast-track" pieeju jeb pacienta atmodināšanu operācijas zālē ar mērķi izvairīties no ilgākas intubācijas pēcoperācijas periodā. Tas nozīmē, ka pacients uzreiz pēc operācijas pats elpo, dabīgāk atgriežas fizioloģiskajā regulācijā un ātrāk var sākt atveseļošanās posmu," piebildis Ozoliņš.

Finansējumu operācijai nodrošinājis Bērnu slimnīcas fonds.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu