"Nometa bērnu uz flīžu grīdas!" Olaines bērnudārzā konstatē vairākus pārkāpumus un vardarbīgu attieksmi (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Par Olaines bērnudārzu "Saulīte" saņemtas vairākas sūdzības. Audzinātāja vilkusi bērnus aiz apkakles un bērniem tur likts arī lūgties. Kā noskaidrojis Latvijas Televīzijas septītais kanāls raidījums "Šovakar", šī nav pirmā reize, kad pret bērniem šajā pirmskolas izgītības iestādē (PII) rupji izturās.

Kāda zēna māte Diāna stāsta, ka viņas bērns Olaines bērnudārzā "Saulīte" saskāries ar audzinātāju, kura viņu sita. Audzinātāja apsūzības noliedza.

"Es atvedu bērnu uz bērnudārzu. Grupiņā audzinātājas nav, bērni spēlējas mierīgi. Pēkšņi no vannasistabas izskrien audzinātāja, paņem bērnu aiz apkakles un velk pa visu telpu. Viņa mani toreiz neredzēja," stāsta cita bērna mamma Diāna.

Diāna vērsās pēc palīdzības Olaines novada domē. Tur viņai ieteica aprunāties ar bērnudārza vadītāju un noskaidrot situāciju. Kā izrādās, PII vadītāja ir tās audzinātājas meita, kura vilka bērnu pa zemi. Saruna beigusies ar to, ka Diānas dēlu padzina no PII. 

Kā vēsta LTV raidījums, PII ēkā atrodas arī jauniešu centrs un dienas centrs cilvēkiem ar garīgas veselības traucējumiem, kā arī parezitīcīgā draudze.

"Grupiņas vidū stāv ikonas. Blakus aizdegtas sveces. Bērns viņas var aizsniegt, bet skrienot nogāzt. Bērniem liek no rītiem lūgties. Ir bijušas reizes, kad mans bērns atnāk mājās un skaita tēvreizi," stāsta Diāna.

PII vadītāja Ilona Drozdova šīs apsūdzības uztver par nepamatotām:"Mēs saņēmām sūdzības no vecākiem. Strādājot ar ģimeni, mēs pamanījām iekšējos konfliktus ģimenē un dažādas atkarības. Mēs strādājam kopš 2003. gada un esam vienīgais privātais bērnudārzs Olainē. Visu šo gadu laikā pret mums nav sastādīts neviens protokols vai sūdzība. Mēs vienmēr cenšamies risināt problēmas, bet šī ģimene vēlas, lai situācija iziet ārpus bērnudārza. Mums ir svarīga reputācija, tāpēc varu teikt, ka sūdzības ir nomelnošana un apmelošana. Patlaban ar šo situāciju strādā juristi."

Soda naudas PII nav bijušas, bet vēršanos Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā raidījums konstatē. Kāda māte 2017. gadā ir sūdzējusies, ka audzinātāja iesitusi bērnam ar jaku. Šajā lietā tika iesaistīta policija, kas ar audzinātāju veica pārrunas.

Raidījums vēsta, ka kāda audzinātāja bērnudārzā "Saulīte" pati ir  redzējusi vardarbīgu attieksmi pret bērniem. 

"Es strādāju šajā bērnudārzā pāris gadus atpakaļ. Es redzēju, ka vadītājas mamma (audzinātāja) no citas skolotāja izrāva bērnu no rokām un ieveda tualetē. Bērns ilgi raudāja, bet viņa sūdzējās par galvassāpēm un gribējusi, lai bērns nomierinas.

Es gāju garām un redzēju kā viņa uz flīžu grīdas nomet bērnu. Bet citai audzinātājai viņa neļāva ņemt bērnu un nomierināt."

Olaines novada dome informē, ka par gadījumu ir saņemta informācija un PII vadītāja ir aicināta uz sarunu. Par to vai saruna notikusi nav skaidrs, jo domes izpilddirektors atsakās komentēt šo notikumu. Tas esot privātais bērnudārzs.

Bērnudārzs atrodas uz pašvaldībai piederošas zemes un pašvaldībai piederošā ēkā. Olaines novada dome sedz ar dotācijām vietas bērniem tiem, kas nav iekļuvuši pašvaldības PII. 2017. gadā par vienu bērnu dome mēnesī samaksājusi 228 eiro. 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu