Par pāris desmitiem tūkstošiem piedāvās iegādāties Bēthovena matu cirtu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ludvigs van Bēthovens tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem komponistiem pasaules vēsturē, taču izrādās, ka mūzikas cienītājus interesē ne tikai viņa neatkārtojamās simfonijas, bet gan arī ikoniskās matu cirtas. Par to, kā savā īpašumā iegūt daļiņu pasaules mūzikas vēstures, vēsta CNN.

Ierāmētā matu cirta tiks izsolīta otrdien, 11. jūlijā, izsoļu nama "Sotheby's" manuskriptu, grāmatu un mūzikas izsolē. Matu cirta ir sasieta ar zīda diegu un turēta ovālā 19. gadsimta koka rāmītī.

Foto: Sotheby's

Matu dāvināšana bija visai pierasta prakse 18. un 19. gadsimtā. Šo cirtu Bēthovenam lūdzis viņa laikabiedrs, Antons Halms. Viņš to vēlējies uzdāvināt savai sievai, taču tas nav bijis tik vienkārši, vēsta izsoļu nams. Halms esot lūdzis, lai loku sagādā abu komponistu kopīgs paziņa, vijolnieks Karls Holcs, taču tas esot atnesis zirga sarus.

Bēthovens, to uzzinot, nošņāpis sev matu cirtu un atnesis to Halmam pats. Mati tika gadiem ilgi glabāti Halmsu ģimenē, līdz pēdīgi nodoti kādam komponista audzēknim, kurš bieži esot spēlējis Bēthovenam.

Šī gan neesot pirmā reize, kad tiek pārdoti slavenā vācu komponista mati. 1994. gadā šis pats izsoļu nams piedāvāja vēl vienu matu šķipsnu, ko iegādājušes kādi komponista daiļrades entuziasti, lai ar medicīnisku testu palīdzību noskaidrotu, kādēļ Bēthovenam bijušas tik nopietnas veselības problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu