Trampa vēlēšanu kampaņas bijusī amatpersona būs "ABLV Bank" līdzīpašnieka Ernesta Berņa lobists

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"ABLV Bank" logo.
"ABLV Bank" logo. Foto: Ieva Leiniša/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa bijušais vēlēšanu kampaņas komunikāciju direktora vietnieks Braiens Lanza piekritis kļūt par likvidējamās "ABLV Bank" līdzīpašnieka Ernesta Berņa lobistu, vēsta bezpeļņas organizācijas "Center for Responsive Politics" vietne "OpenSecrets.org".

Lanza, kurš vada lobistu firmu "Mercury Public Affairs" un regulāri kontaktējas ar Baltā nama amatpersonām, strādās Berņa interesēs ar kompānijas "ASG Resolution Capital" starpniecību, un viņa darbība būs saistīta ar "ABLV Bank" likvidāciju.

Organizācija norāda, ka Bernis, kuram pieder 43% "ABLV Bank" akciju, centīsies ietekmēt Trampa administrāciju "ABLV Bank" likvidācijas jautājumā.

Tāpat vietnē teikts, ka Lanza pratis savu pieredzi Trampa kampaņā izvērst sekmīgā, bet pretrunīgi vērtētā lobista karjerā.

Lanza no 2017. gada oktobra līdz 2018. gada maijam bieži piedalījās telekanāla CNN raidījumos, aizstāvot Trampu un kritizējot īpašā prokurora Robera Millera veikto izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Vienlaikus Lanza pārstāvēja Krievijas uzņēmumu "EN+ Group", kas centās panākt, lai ASV valdība atceļ tam noteiktās sankcijas.

"EN+ Group" lielākais akcionārs ir miljardieris Oļegs Deripaska, kurš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais.

Deripaska ir starp vairākiem Kremlim pietuvinātiem oligarhiem, kam ASV noteikušas sankcijas saistībā ar aizdomām, ka Krievija ietekmējusi 2016. gadā ASV notikušās prezidenta vēlēšanas. Sankcijas tika noteiktas arī pret Deripaskam piederošiem uzņēmumiem.

Lanza lobēja ASV valdību "EN+ Group" labā, uzņēmumam samazinot Deripaskas kontroli pār to, lai sankcijas tiktu atceltas. 2019. gada janvārī ASV Finanšu ministrija atcēla sankcijas uzņēmumiem, kas saistīti ar Deripasku.

Lanza vadītā firma "Mercury Public Affairs" pievērsa sev mediju uzmanību arī 2016. gadā, lobējot bezpeļņas organizāciju "European Centre for a Modern Ukraine", kas saistīta ar Ukrainas eksprezidentu Viktoru Janukoviču.

"Mercury Public Affairs" kopā ar firmām "Skadden Arps" un "Podesta Group" tika nolīgta, lai uzlabotu Janukoviča publisko tēlu. Firmas šim uzdevumam izraudzīja Pols Manaforts, kurš tobrīd strādāja par lobistu citai ar Janukoviču saistītai organizācijai, bet vēlāk kļuva par Trampa vēlēšanu kampaņas vadītāju.

Manaforts kļuva par Trampa kampaņas vadītāju 2016. gada jūlijā, bet pēc diviem mēnešiem bija spiests atkāpties, gaismā nākot faktiem par viņa darījumiem ar Janukoviču.

Manaforts tika atzīts par vainīgu vairākos apsūdzības punktos, tostarp par krāpšanos ar nodokļiem un ar bankām saistītu krāpniecību, un atzina vainu apsūdzībās sazvērestībā ar mērķi apkrāpt valsti un tiesas darba traucēšanā.

Lanzas klientu vidū ir arī citi starptautiski klienti, tostarp Ķīnas telekomunikāciju uzņēmums ZTE un Lībijas un Turcijas valdības.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") 2018. gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu