"Zelta roka" Džeimss Harisons. Vīrietis, kura asinis izglābušas miljoniem dzīvību

Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados mediķus Austrālijā nomāca kāda satraucoša tendence - ik gadu, tūkstošiem mazuļu bez kāda acīmredzama iemesla mira mātes klēpī vai dzima ar smagām veselības problēmām. Pārsteidzošā kārtā šo problēmu laboja kāds vīrs, kura asinis palīdzējušas dzīvot tik lielam bērnu skaitlim, kas beidzas ar sešām nullēm.

Apņemšanās dot atpakaļ

1951. gadā toreiz 14 gadus vecais austrāliešu puika Džeimss Harisons pamodās pēc nopietnas krūškurvja operācijas. Ārsti bija viņam izņēmuši vienu plaušu, operācija bijusi stundām gara.

Pēc procedūras puisim nācies slimnīcā pavadīt vēl trīs mēnešus. Harisona atveseļošanās beigu beigās bija veiksmīga. Viņa tēvs puisim atklāja, ka lielu lomu tajā spēlēja donoru ziedotās asinis.

"Mans tēvs teica, ka ārsti manis ārstēšanai izmantojuši 13 asins vienības. Ka sveši cilvēki ir izglābuši manu dzīvību," Džeimss pēc vairākiem gadiem atminējies intervijā CNN.

Toreiz Austrālijas likumi noteikuši, ka asins donoram jābūt vismaz 18 gadus vecam. 14 gadus vecais jaunietis nozvērējies, ka, tiklīdz sasniegs atļauto vecumu, kļūs par asins donoru pats.

Foto: Unsplash

Kad šis laiks pienāca, puisis, pārvarējis savu nepatiku pret adatām, sāka regulāri nodot asinis Austrālijas Sarkanā Krusta asinsdonoru servisam.

» Kam jābūt donora ēdienkartē?

Tikmēr ārsti Austrālijā netika skaidrībā ar traģisku un biedējošu tendenci - tūkstošiem grūtniecību visā valstī bez acīmredzama iemesla beidzās ar spontāno abortu, bērna nāvi vai smagiem smadzeņu defektiem.

Pēc ilgstoša pētnieku darba atklājies, ka mazuļi ir cietuši no asins nesaderības ar savu māti.

Šādas problēmas pārsvarā rodas tad, kad sieviete ar rēzus negatīvām asinīm gaida bērnu, kuram ir rēzus pozitīvas asinis. Asins nesaderība izraisa to, ka mātes ķermenis sāk atgrūst bērna sarkanos asinsķermenīšus.

Foto: Unsplash

Atbilde bija atrasta, taču tai nebija vienkārša risinājuma - problēmu varēja risināt grūtniecei injicējot preparātu, kas gatavots no cilvēka plazmas un satur retu antivielu.

Iespēja palīdzēt

Pētnieki rūpīgi pārbaudīja visas donoru ziedoto asiņu krātuves, meklējot tik vērtīgo antivielu, un uzdūrās Džeimsa Harisona asins paraugam. Tobrīd vīrietis bija regulārs donors jau vairāk nekā desmitgadi, un viņš nevilcinoties piekrita piedāvājumam piedalīties medicīniskās palīdzības projektā.

Pēc kāda laika mediķi no Harisona ziedotajām asinīm bija izstrādājuši injekciju - "Anti-D". Pirmā zāļu deva tika izmantota lai uzlabotu grūtnieces stāvokli 1967. gadā. Harisons turpināja ziedot asinis vairāk kā 60 gadus un viņa plazma izmantota miljonos "Anti-D" injekciju.

Foto: Unsplash

"Viņi man lūdza kļūt par savu "izmēģinājumu trusīti", un kopš tā brīža es neesmu pārstājis ziedot asinis," Harisons atklājis laikrakstam "Sydney Morning Herald".

Šāda injekcija nepieciešama aptuveni 17% grūtnieču Austrālijā, tādēļ Sarkanais Krusts aprēķinājis, ka Harisons varētu būt palīdzējis aptuveni 2,4 miljoniem mazuļu.

Tiek uzskatīts, ka daļa Harisona ir katrā injekcijā, kas sagatavota Austrālijā.

Zinātnieki joprojām nav līdz galam pārliecināti, kādēļ tieši Džeimsa ķermenis izstrādā nepieciešamo antivielu - populārākais pieņēmums ir tāds, ka tas izveidojies pēc visām asins pārliešanām, kuras vīrietis saņēmis bērnībā. 

Pieticība un Ginesa rekords

Par spīti neatsveramajam ieguldījumam sabiedrības veselībā, Džeimss Harisons nekad nav par to lielījies un par sevi vienmēr izteicies ļoti pieticīgi. 2015. gadā kungs raidsabiedrībai CNN izteicies, ka "viss ko es protu, ir nodot asinis. Tas nav nekāds talants".

Foto: Unsplash

Mediju pārstāvji tur bijuši, lai pieredzētu Harisona 1101. asins ziedošanas reizi. Viņam joprojām īsti nepatīkot adatas, bet procedūras laikā viņš skatījies kaut kur tālumā.

Citi savos izteikumos par Harisonu, jeb "vīru ar zelta roku" ir krietni vien slavējošāki - viņš ir saņēmis apbalvojumus no valdības un viņa portrets ir bieži rotājis Austrālijas laikrakstu vākus. 2003. gadā viņš iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā visbiežāk ziedojušais asinsdonors pasaulē.

2018. gadā Džeimss devies nodot asinis pēdējo reizi. Virs viņa ar sudrabainiem baloniem bija izveidots skaitlis - 1173. 81 gadu veco kungu bija ieradušies sveikt arī vairāki vecāki ar saviem veselīgajiem bērniem. Viņš ir absolūts rekordists, taču cer, ka viņa veikums kādudien tiks pārsniegts.

"Es ļoti ceru, ka šis rekords tiks lauzts, jo tas nozīmētu, ka uz pasaules ir vēl kāds, kuram tas ir patiesi svarīgi," atzinis Harisons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu