Izzudušas teju 600 augu sugas - apdraudēta visa dzīvā radība (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: www.pexels.com

Saskaņā ar jaunu visaptverošu pētījumu pēdējo 250 gadu laikā ir izzudušas teju 600 augu sugas, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Skaits ir balstīts uz faktisku augu izzušanu nevis aplēsēm, un tas ir divreiz lielāks par visu putnu, zīdītāju un abinieku izmiršanu.

Zinātnieki uzskata, ka augu izzušana notiek līdz pat 500 reizēm ātrāk nekā to varētu sagaidīt dabiski. Maijā ANO ziņojumā lēsts, ka viens miljons dzīvnieku un augu sugu ir apdraudētas.

Pētnieki uzsver, ka visu dokumentēto augu izmiršanu analīze pasaulei parāda, ko var mācīties, lai apturētu sugu izzušanu nākotnē. Lielākā daļa cilvēku var nosaukt zīdītājus vai putnus, kas pēdējos gadsimtos ir izzuduši, bet maz varēja nosaukt augus, sacīja pētnieks Alijs Hamfrijs no Stokholmas Universitātes.

"Šie pētījuma dati ir pirmā reize, kad mums ir pārskats par to, kādi augi jau ir izzuduši un cik ātri tas noticis," viņš piebilda.

Vislielākie zaudējumi ir salās un tropos, kur dzīvo augsti novērtēti augļu koki un kuri ir īpaši bagāti ar augu daudzveidību.

Visa dzīvā radība uz Zemes ir atkarīga no augiem, kas nodrošina skābekli un ēdienu, ko mēs ēdam.

Augu izzušana var novest pie visa veida citu organismu izzušanas,

kas paļaujas uz augiem, piemēram, kukaiņiem, kas izmanto augus pārtikai un par mājvietu.

Zinātnieks Robs Salguero Gomezs no Oksfordas Universitātes, kurš nebija pētījuma dalībnieks, sacīja, ka augsnes zudums ir svarīgs ne tikai ekoloģijai, bet arī cilvēku sabiedrībai.

"Mēs esam atkarīgi no augiem vien ēdiena ziņā, kā arī priekš būvmateriāliem, un netieši " ekosistēmas pakalpojumiem", ko sniedz augi, piemēram, oglekļa fiksācijai, skābekļa veidošanai un pat cilvēku garīgās veselības uzlabošanai, baudot zaļās zonas," viņš komentēja.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu