Aktivizējies vulkāns Krievijas austrumos, tā izvirdums varētu būt katastrofāls (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vulkāns Krievijas tālākajā austrumu nostūrī, kas iepriekš tika uzskatīts par neaktīvu, varot kuru katru brīdi pamosties un izvirdums varētu būt katastrofāls, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Tika uzskatīts, ka vulkāns "Bolšaja Udina", kas ir daļa no Kamčatkas pussalas Udinas vulkāna kompleksa, līdz 2017. gadam esot pavisam izzudis, kad zem tā konstatēja pieaugošu seismisko aktivitāti.

Tagad Krievijas Trofimuka naftas ģeoloģijas un ģeofizikas institūta pētnieks Ivans Koulakovs, kurš vadīja pētījumu par vulkānu, uzskata, ka tas būtu jāpārklasificē kā aktīvs.

Zinātnieki brīdina, ka jebkurā brīdī varot notikt izvirdums. Laikā no 1999. gada līdz 2017. gada septembrim zem vulkāna tika atklāti apmēram 100 vājas seismiskas aktivitātes. Tomēr "anomāls pieaugums" seismiskumā sākās 2017. gada oktobrī. Laikā no 2017. gada oktobra līdz 2019. gada februārim tika reģistrēti aptuveni 2400 seismisko svārstību.

Pētnieki no Krievijas, Ēģiptes un Saūda Arābijas pagājušajā gadā veica pētījumu par vulkānu laika posmā no maija līdz jūlijam. Pētījums tika publicēts "Volcanology un Geothermal Research" žurnālā.

Uzstādot četras pagaidu seismiskās monitoringa stacijas ap vulkānu, pētnieki reģistrēja un analizēja 559 seismiskos notikumus. Ap vulkānu veidojās seismiskās aktivitātes "elipsveida klasteris".

"Šīs seismiskās īpašības var norādīt uz magmas ielaušanās klātbūtni ar augstu [..] šķidrumu saturu, kas var attaisnot šī vulkāna pašreizējā statusa maiņu no neaktīva uz aktīvu," norādīja pētnieki.

Savukārt zinātnieki novēroja, ka seismisko notikumu klasteris vulkānu savienoja ar Toludas zonu uz dienvidiem no vulkāna, reģionu, kas, domājams, uzglabā magmu Zemes zemākajā garozā. Šī zona baroja "Bolšaja Udinu" ar magmu.

Koulakovs norādīja, ka "Bolšaja Udina" iznīcinās aptuveni 50% procentus apkārtnes. Ja vulkāns izvirdīs, tas varētu radīt nopietnus draudus tuvējiem mazajiem ciematiem.

Liels izvirdums varētu arī ietekmēt klimatu "dažādās pasaules malās". No lavas izplūstošie pelni varētu izplatīties ārpus Krievijas, traucējot gaisa satiksmi.

Diemžēl vulkānu ir grūti pārraudzīt, pateicoties tā attālumam no pastāvīgajām seismiskajām stacijām.

"Mums ir nepieciešams izvietot vairāk staciju, lai saprastu, vai tas ir bīstams vai nē," uzsvēra zinātnieks. "Šis vulkāns ir ļoti neprognozējams."

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu