Nogalinātais Kima Čenuna pusbrālis bijis CIP informants

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

2017. gadā noslepkavotais Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams bija ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) informants, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties uz "zinošu" informācijas avotu.

Kims Čennams esot bijis "saistīts" ar CIP, norādīja informācijas avots, taču par šīm attiecībām tomēr daudz kas neesot zināms.

2017. gada februārī Kims Čennams devies uz Malaiziju, kur plānoja tikties ar CIP aģentu, lai gan tas visdrīzāk nebija vienīgais lidojuma mērķis. Taču Kualalumpuras lidostā divas sievietes pieskrēja klāt diktatora pusbrālim un uzklāja viņam uz sejas indīgo vielu VX, kas iekļauta aizliegto ķīmisko ieroču sarakstā.

Šigad Malaizija atbrīvoja abas sievietes, kuras bija apsūdzētas Kima Čennama slepkavībā. 

Abas sievietes noliedza vainu slepkavībā, apgalvojot, ka viņas ar viltu pārliecinātas, ka piedalās izjokošanā televīzijas šovā.

Ziņu aģentūrai "Reuters" pagaidām nav izdevies apstiprināt šo informāciju, bet laikraksta "The Washington Post" Pekinas biroja vadītāja Anna Faifīlda to pašu apgalvo savā grāmatā "The Great Successor".

"Kims Čennams kļuva par CIP informantu," tajā teikts. "Viņa brālis runāšanu ar amerikāņu spiegiem būtu uzskatījis par nodevību. Bet Kims Čennams viņiem piegādāja informāciju, parasti tiekoties ar aģentiem Singapūrā vai Malaizijā."

Kā norāda "The Wall Street Journal", Ziemeļkorejas diktatora pusbrālis pirms nāves ilgaliacīgi bija dzīvojis ārpus izolētās kodolvalsts un viņam ar to nebija ciešu attiecību, tāpēc diez vai viņš varēja sniegt noderīgu informāciju par iekšējām norisēm Ziemeļkorejā.

Visticamāk, Kims Čennams arī uzturējis kontaktus ar citu valstu, īpaši Ķīnas, drošības dienestiem, raksta "The Wall Street Journal".

Dienvidkorejas un ASV amatpersonas izteikušās, ka Ziemeļkoreja pasūtīja Kima Čennama slepkavību. Kima Čenuna pusbrālis bija kritisks pret Kimu dinastijas valdīšanu Ziemeļkorejā.

CIP medijiem šajā jautājumā nav sniegusi komentārus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu