Par 42 miljoniem eiro tiks ieviests aizsardzības mācības mehānisms Latvijas skolās (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdība otrdien, 11. jūnijā, atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavoto valsts aizsardzības mācības ieviešanas mehānismu, kam tuvākajos gados paredzēti 42 070 549 eiro.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atbalstīja AM piedāvāto priekšlikumu, vienlaikus paužot bažas par to, vai bērni ar jaunajām prasībām netiks pārāk noslogoti.

Priekšlikumu autori no AM un Izglītības un zinātnes ministrijas atzina, ka minētās mācības tiks iekļautas kopējā saturā tā, lai mācību process būtu sabalansēts un nebūtu vajadzības pagarināt mācību gadu vai meklēt iespējas kādu citu priekšmetu aizvietot ar konkrētajām apmācībām.

Valdībā atbalstītais AM piedāvātais risinājums paredz turpmāk bērnu un jauniešu valstiskuma un piederības sajūtu attīstīt divos līdzās pastāvošos un savstarpēji papildinošos formātos - Jaunsardzes kustībā un valsts aizsardzības mācība.

Valsts aizsardzības mācības ieviešana ienesīs pārmaiņas Jaunsardzes darbībā. Jaunsardzē īstenotā jaunsargu interešu izglītības programma arī turpmāk sniegs iespēju bērniem pēc mācību stundām un brīvdienās piedalīties nodarbībās, tomēr turpmāk Jaunsardzes galvenā mērķauditorija būs pamatskolas skolēni no 5. līdz 9. klasei.

Tāpat apmācības Jaunsardzē turpmāk tiks vairāk sistematizētas un jaunsargu programma iedalīta līmeņos, tādējādi nodrošinot bērna vecumposmam atbilstošas nodarbības. Atbilstoši aktualizētajiem Jaunsardzes mērķiem būs nepieciešams pilnībā pārskatīt jaunsargu interešu izglītības programmu.

Lai izpildītu Saeimas pērn jūnijā pieņemto lēmumu valdība atbalstīja valsts aizsardzības mācības iekļaušanu jaunajā vispārējās vidējās izglītības standartā un atbalstīja ziņojumā iekļauto valsts aizsardzības mācības ieviešanas mehānismu, kas paredz Saeimas uzstādīto mērķi sasniegt 2024. gadā. Proti, nodrošināt, ka valsts aizsardzības mācības ir apgūstama ikvienā vidējās izglītības iestādē kā obligātais mācību priekšmets.

Papildus tam tiks nodrošināts, ka ik gadu labākie un mērķtiecīgākie jaunieši valsts aizsardzības mācības praktiskajās nometnēs būs apguvuši apmācību, kas ir ekvivalenta NBS īstenotajam militārās pamatapmācības pirmajam līmenim.

Lai plānotajā kārtībā ieviestu valsts aizsardzības mācības, nepieciešams turpināt atbalstīt jaunsargu instruktoru izglītības iegūšanu, kompensējot mācību izdevumus par augstākās pedagoģiskās izglītības ieguvi, kā arī nodrošināt ilgtermiņa risinājumu šī priekšmeta skolotāju izglītības īstenošanai, uzsver AM.

Ministrija aprēķinājusi, ka valsts aizsardzības mācības ieviešanai laikā no 2019. līdz 2027. gadam nepieciešami 42 070 549 eiro.

Tuvākajos gados līdzekļi valsts aizsardzības mācības ieviešanai tiks rasti, AM budžetā pārdalot citiem pasākumiem paredzētu finansējumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu