Kādēļ sieviešu un vīriešu apģērbam pogas atrodas dažādās pusēs?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Krekli ir iecienīts apģērba gabals abu dzimumu pārstāvjiem, taču šim apģērba veidam ir kāda vērā ņemama nianse - vīriešu krekliem pogas atrodas labajā, taču sievietēm, kreisajā pusē. Par to, kādēļ izveidojies šāds savāds sadalījums, vēsta portāls "Postimees".

Lai arī vairums cilvēku uzskata, ka šī atšķirība izdomāta vien tādēļ, lai pircējs neapjuktu veikalā, patiesais iemesls ir krietni interesantāks un vienā no interesantākajiem laikaposmiem Eiropas vēsturē - 18. un 19. gadsimtu mijā.

Daudzi noteikti būs dzirdējuši par Francijas imperatora Napoleona lielummāniju. Rūpīgi apskatot viņa portretus, iespējams ievērot, ka viņa rokas parasti slēpjas zem mēteļa atloka - tas būtu iespējams tikai tad, ja pogas atrodas labajā pusē. 

Napoleons Bonaparts
Napoleons Bonaparts Foto: Wikipedia.org

Šo žestu tālaika augstmaņi bija pārņēmuši no antīkās grieķu kultūras, kur tas norādījis uz izglītotību un labām manierēm.

Napoleons bija ārkārtīgi populārs vadonis, un viņa stilu centušās kopēt pat sievietes. Nostāsti vēsta, ka Francijas imperatoram tas nav bijis pa prātam, tādēļ viņš esot pavēlējis izmainīt sieviešu kreklu stilu, pārliekot pogu rindu uz otru pusi.

Otra versija stāsta, ka tā laika augstdzimušās dāmas, kuras būtu valkājušas kreklus ar pogām, parasti apģērba to kalpi, kuri pārsvarā bijuši labroči. Pogu rinda labajā pusē būtu tiem krietni atvieglojusi darba izpildi.

Trešā versija vēsta, ka šādu sadalījumu diktējusi abu dzimumu nodarbošanās - vīrieši parasti turējuši zobenus labajā rokā, tādēļ bijis ērti, ka apģērbu kaujas laikā iespējams atpogāt arī ar kreiso roku, savukārt sievietes parasti barojot turējušas bērnu kreisajā pusē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu