"Twitter" publisko jaunu arhīvu no bloķētiem valstu propagandas kontiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: www.pexels.com

Sociālo mediju kompānija "Twitter" ceturtdien, 13. jūnijā, publiskoja jaunu arhīvu ar valstu atbalstītu propagandu no kontiem, ko tā aizliegusi Irānā, Krievijā, Spānijā un Venecuēlā.

ASV bāzētā kompānija informēja, ka materiāls tās tīklā vairs nav pieejams, bet būs pieejams zinātniekiem un izmeklētājiem, kas pēta apdraudējumus tiešsaistē.

Tehnoloģiju kompānijas tiek apsūdzētas par to, ka ļauj politiskās propagandas izplatītājiem izmantot sociālās saziņas vietnes, lai ietekmētu vēlēšanu rezultātus, kropļotu tiešsaistes diskusijas un nomelnotu pretiniekus.

Tomēr "Twitter" taisnīguma nodaļas vadītājs Joels Rots norādīja, ka "caurskatāmība ir mūsu misijas pamats", un solīja cīnīties pret "maldinošu, krāpniecisku un mēstulēm raksturīgu uzvedību".

Ceturtdien publiskotais ir jau trešais tāda veida "Twitter" arhīvs, kurā ir vairāk nekā 30 miljonu tviterierakstu un terabaits datu. Informācija apkopota no nepilniem 5000 kontiem.

"Twitter" ir bloķējis 4779 kontus, kas uzskatāmi par "saistītiem ar Irānas valdību vai saņemt tiešu tās atbalstu".

Lielākā daļa šo kontu izplatīja ziņu rakstus, kuros informācija sagrozīta atbilstoši Irānas ģeopolitiskajām interesēm, vai arī bija viltus profili, kas izmantoti manipulācijām ar tiešsaistes diskusijām.

Mazāka apakšgrupa, kas veidota Irānā, iesaistījās tikai "diskusijas, kas saistītas ar Izraēlu".

"Twitter" iepriekš vērsās pret Krievijas robotu kontiem, un šajā arhīvā ir vēl četri konti, kas varētu būt saistīti ar Interneta izpētes aģentūru (IRA).

Šī Sanktpēterburgā bāzēta "troļļu fabrika" tiek apsūdzēta par sadarbību ar Krievijas izlūkdienestiem, lai ietekmētu balsojumus Rietumvalstīs, jo īpaši ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņu.

Izmeklēšanas par Krievijas aģentūras darbību rezultātā "Twitter" drošības komanda atklāja vēl 33 kontus, kas saistīti ar iepriekš zināmu 764 viltus lietotāju grupu no Venecuēlas.

"Tālāka analīze liecina, ka tos pārvaldīja Venecuēlā bāzēts uzņēmums," norādīja "Twitter".

Spānijā bloķēti 130 viltus konti, kas tiek turēti aizdomās par katalāņu separātistu viedokļa paušanai izveidotiem.

"Ticam, ka caurskatāmība uzlabo sabiedrības un pētnieku kopienas informētību," uzstāja Rots.

Eiropas Savienības tieslietu komisāre Vera Jourova un drošības savienības komisārs Džūlians Kings piektdien informēs žurnālistus par bloka centieniem cīņā pret politisko dezinformāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu