5 padomi, kas jāņem vērā, pērkot savu pirmo auto

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Pirmās automašīnas iegāde ir aizraujoša, satraucoša un vienlaikus arī mulsinoša. Piedāvājums ir milzīgs, un katrai auto markai un modelim ir savs raksturīgais dizains, funkcijas, cena un citas īpašības, kā arī, protams, jāņem vērā dažādi personīgie apsvērumi, kas var ietekmēt auto pirkšanas procesu. Lai kaut mazliet atvieglotu lēmuma pieņemšanu, ieskaties piecos padomos, kurus esam apkopojuši turpinājumā.

1. Pārdomā, vai Tavs budžets ir pietiekams auto iegādei un uzturēšanai.

Mūsdienās transportlīdzekli iespējams iegādāties arī tad, ja Tev nav apjomīgu iekrājumu. Pietiek ar stabiliem ienākumiem pietiekamā līmenī, lai pieteiktos kredītam auto iegādei. Taču finansiālo līdzekļu iegūšanas vienkāršība var Tevi maldināt, liekot domāt, ka spēj atļauties pirkt dārgu auto.

Viens no gudriem padomiem, ko ņemt vērā – izvēlies automašīnu, kuras vērtību vari segt ne ilgāk kā trīs līdz piecu gadu laikā. Pēc tam nepieciešamības gadījumā varēsi domāt par cita transportlīdzekļa iegādi.

Izvērtē savas iespējas katru mēnesi veltīt daļu budžeta izmaksām, kurās ietilpst ne tikai mašīnas pirkšana, bet arī uzturēšana, proti, degviela, KASKO vai OCTA apdrošināšana, tehniskās apskates, riepu maiņa un nodokļi.

2. Izvērtē, kāda tipa auto Tev nepieciešams.

Pārdomā savas vajadzības – vai ikdienā ērtāk būs pārvietoties ar SUV vai kompaktu auto, kas ļauj viegli nokļūt no punkta A uz punktu B? Ja Tev ir lielāka ģimene, ar kuru kopā braucat ceļojumos, prātīgāk izvēlēties ietilpīgu transportlīdzekli. Savukārt neliela mašīna patērēs mazāk degvielas, un arī tās lietošana izmaksās lētāk. Atceries, ka pirmajam auto nav jābūt Tavam sapņu transportlīdzeklim. Svarīgāk pārliecināties, ka tas ir uzticams un drošs.

Ne mazāk nozīmīgas ir arī citas automašīnas īpašības, tai skaitā, modelis, marka, manuālā vai automātiskā ātrumkārba, skaņas sistēma, kruīza kontrole, Bluetooth savienojums un protams, degvielas tipa izvēle.

3. Izvēlies, kādu mašīnu pirkt – jaunu vai lietotu.

Lai arī atbildi uz šo jautājumu nereti nosaka Tavs budžets, ir arī citi aspekti, kas jāņem vērā. Piemēram, jauna automašīna ne tikai labāk izskatās un pilda savu funkciju, bet arī pieejama komplektā ar garantiju, servisu un citām priekšrocībām. Tāpat, protams, pērkot jaunu mašīnu, Tu vari izvēlēties specifikāciju un funkcijas, tieši Tev ir svarīgas un vajadzīgas. Savukārt pie trūkumiem jāpiemin tas, ka transportlīdzekļa vērtība kritīsies uzreiz pēc tam, kad būsi ar to izbraucis ārā no auto salona.

Lietota auto iegāde ļauj Tev ietaupīt naudu, izvēloties modeli, ar kuru braukt dažus gadus, bet pēc tam nopirkt citu. Tajā pašā laikā pie riskiem jāmin tas, ka Tu nevari būs pilnībā pārliecināts par to, kā un cik uzmanīgi ar transportlīdzekli ir apgājies tā iepriekšējais īpašnieks.

4. Veic izpēti par auto un tā pārdevēju.

Lai izvairītos no krāpniecības un neizdevīgiem darījumiem, pirms transportlīdzekļa iegādes vienmēr pārbaudi tā cenu citās tirdzniecības vietās. Otra lieta, kas jāizpēta, ir iepriekšējā īpašnieka un automašīnas vēsture, ja pērc lietotu spēkratu. Mūsdienās veikt izpēti par iepriekšējiem saimniekiem un auto vēsturi ir vieglāk, izmantojot internetu. Pirms pēc lietotu mašīnu, noteikti izpēti tās datus CSDD, AutoDNA.lv, kā arī vēlams pieaicināt speciālistu, kas veiks transportlīdzekļa apskati.

5. Nesasteidz lēmuma pieņemšanu.

Automašīna noteikti nav tas pirkums, kuru izvēlēties steigā. Velti laiku savu vēlmju un vajadzību izvērtēšanai, izpēti piedāvājumu tirdzniecības vietās, salīdzini cenas, aprunājies ar speciālistiem šajā jomā, konsultējies ar saviem draugiem un paziņām par viņu pieredzi. Atceries, ka gala lēmums jāpieņem Tev pašam, jo Tu būsi tā persona, kas ar mašīnu pārvietosies ikdienā un segs ar to saistītos izdevumus.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu