Jaunā "Speciālo operāciju koncepcija": Britu specvienības cīnīsies pret Krievijas draudiem arī Baltijā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karavīrs; Ilustratīvs foto.
Karavīrs; Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lielbritānijas speciālo uzdevumu vienību operatīvā vadība izstrādājusi jaunu koncepciju pretdarbībai dažādiem draudiem visā pasaulē, un tagad Apvienotās Karalistes elitārie kaujinieki pārorientēsies uz cīņu ar džihādistiem un Krievijas draudiem. Jaunā "Speciālo operāciju koncepcija" paredz prioritāšu maiņu, vēsta "The Guardian".

Britu specvienību uzdevumi turpmāk būs vairāk saistīti nevis ar dažādu pretterorisma operāciju īstenošanu pret islāmistiem vai džihādistiem, bet gan ar slepenām operācijām, ko īsteno tādas valstis kā Krievija, Irāna un Ķīna.

Kāds avots Lielbritānijas valdībā raidsabiedrībai BBC apliecinājis, ka tiks palielinātas spējas pretoties Krievijas draudiem un to bīstamajai ietekmei.

Jaunā koncepcija paredz britu specvienību darbību arī tādās valstīs, kurās nav izvietota Lielbritānijas armija, piemēram, Baltijas valstīs (Latvijā un Lietuvā) vai Āfrikā britu specvienībām jāspēj īstenot operācijas, lai atklātu un vajadzības gadījumā neitralizētu maskētu Krievijas spēku darbību.

Šajās jaunajās misijās britu specvienības ciešāk sadarbosies ar britu izlūkdienestu MI6 un pretizlūkošanas pārvaldi MI5, taču mazāk būs orientētas uz tiešām militārām sadursmēm. Tam par pamatu ir bažas, ka tieša sadursme ar Maskavas apbruņotiem prokremliskiem kaujiniekiem var radīt britu politiķiem nevēlamus politiskos riskus.

Lielbritānijas speciālo uzdevumu vienību operatīvā vadība ir pārliecināta, ka Krievija pašlaik ļoti plaši visā pasaulē izmanto savu militāro Galvenās Izlūkošanas pārvaldi (ГРУ), lai ietekmētu dažādu valstu valdības. Tas ir fiksēts gan Ukrainā, gan Sīrijā, gan arī Āfrikā.

Raidsabiedrība BBC norāda, ka mūsdienās valstu savstarpējā cīņa notiek pārsvarā slēptās formās – tā sauktajā "pelēkajā zonā", kur norisinās grūti pamanāma cīņa. Tā ir izvērsta lielākoties informatīvajā un kibertelpā, kā arī kultūras un kognitīvajā līmenī. Politisko un stratēģisko mērķu sasniegšanā arvien vairāk pieaug tieši nemilitāro paņēmienu izmantošana, kas pēc efektivitātes nereti pat krietni vien pārspēj militāros līdzekļus.

Tādēļ militārie eksperti meklē jaunus veidus, kā atbildēt agresīvām darbībām un slēptiem draudiem, kas nāk no citām valstīm. Šīs jaunās metodes bieži vien ir ļoti atšķirīgas no ierastajām militārajām darbībām.

"Pelēko zonu" nevar uzskatīt par kādu īpašu konflikta veidu, bet gan par vietu, kur norisinās neredzama cīņa: tā ir slēpta valstisko un nevalstisko veidojumu sadursme, kas ir ļoti tuva militāram konfliktam, taču nepārkāpj šo robežu. Jauno "Speciālo operāciju koncepciju", kas definē šo cīņu "pelēkajā zonā", jau drīzumā apspriedīs Lielbritānijas valdība.  

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu