Klimata pārmaiņu rezultātā tuvāko 60 gadu laikā Sibīrija varētu kļūt plaši apdzīvojama

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/REUTERS/Scanpix, AFP/EPA/LETA

Izpētīts, ka klimata pārmaiņu rezultātā līdz 2080. gadiem liela daļa Krievijas sasalušās daļas varētu kļūt apdzīvojama.

Izpētot, kā Sibīrija reaģētu uz dažādiem globālās sasilšanas scenārijiem, Krievijas Krasnojarskas Federālā pētniecības centra un ASV Nacionālā aviācijas institūta zinātnieki varēja aplēst, cik plaša Sibīrijas teritorija tuvākajos gadu desmitos varētu kļūt apdzīvojama cilvēkiem.

Āzijas Krievija jeb teritorija Urālu austrumos ir aptuveni 13 miljonus kvadrātkilometru plaša. Ainava tur ir visai skumīga un tukša. Lai arī šī teritorija ir 77% no visas Krievijas sauszemes, tur mīt tikai 27% no Krievijas populācijas - vidēji trīs cilvēki uz katru kvadrātkilometru.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Letters”, zinātnieki izveidoja vairākus klimata scenārijus, to skaitā maigas un ekstrēmas klimata pārmaiņas. Pēc tam viņi šos scenārijus sakombinēja ar globālajiem atmosfēras cirkulācijas modeļiem un aplēsa vidējās janvāra un jūlija gaisa temperatūras līdz 2080. gadiem. Iegūtie rezultāti ļāva viņiem noskaidrot, kāda būs Sibīrijas potenciālā apdzīvojamība tuvākajās dekādēs.

Izrādījās, ka janvāra vidējā temperatūra strauju klimata izmaiņu rezultātā varētu pieaugt par vairāk nekā deviņiem grādiem pēc Celsija, bet jūlija - par sešiem grādiem. Nelielu klimata pārmaiņu rezultātā vidējā temperatūra pieaugtu attiecīgi par 3,4 un 1,9 grādiem pēc Celsija.

Ekstrēmu klimata pārmaiņu gadījumā mūžīgā sasaluma kārta reģionā līdz 2080. gadiem varētu no 65% samazināties līdz 40%. Rezultātā atsegtos liela daļa teritorijas, ko aktīvi varētu apdzīvot un izmantot cilvēki.

Intervijā ziņu izdevumam "Newsweek" pētījuma autores Jeļena Perfenova un Nadežda Čebakova atklāja, ka līdz ar šīm pozitīvajām izmaiņām, protams, nāks arī virkne negatīvu lietu, piemēram, plūdi un viesuļvētras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu