Cik daudz uzticēties tīmeklī lasītajam? Sieviete ASV ārstē dēlu autismu ar balinātāju (1)

Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lorela Ostina pirmo dēla ārstēšanas reizi ar hlora dioksīdu nofilmēja un ielika video straumēšanas vietnē "Youtube". 30 sekundes garajā video redzams, kā sievietes 27 gadus vecais dēls iedzer balinātāju, sēž pie virtuves galda, nekontrolēti svaidās ar rokām, kliedz, tad nomierinās un nokož gabaliņu banāna. Video ir publiski pieejams, taču ar to nepietiek, lai sekotu likumsargu rīcība. Šis gadījums lieliski parāda savādo situāciju, kurā nezinātniska informācija var apmulsināt institūcijas, kuru darbs ir rūpēties par mazāk aizsargāto sabiedrības locekļu drošību, ziņo "NBC News".

"Ārstēšana" ar industriālo balinātāju

51 gadu vecā Lorela Ostina ir fotogrāfe no Kanzasas štata ASV. Viņa ir sešu bērnu māte, četri no tiem sirgst ar autismu. Spriežot pēc viņas "Facebook" lapas, sieviete šo attīstības traucējumu (kuriem nav zināmu zāļu) ārstēšanai ir izmēģinājusi virkni "netradicionālu" ārstniecības metožu - sākot no aļģēm un beidzot ar ķīmiskajā kastrācijā izmantotajām hormonu terapijām.

Sieviete no pagājušā gada sākusi diviem saviem dēliem, Džeremijam un Džošua, dod hlora dioksīdu. Šī viela plašāk zināma kā industriālais balinātājs. Ārsti atzīst, ka viela var smagi un neatgriezeniski bojāt cilvēka gremošanas sistēmu un nieres.

Foto: Pexels

Džošua, kurš ir 28 gadus vecs, ir draudzīgs un runātīgs, viņam patīkot "Simpsoni" un videospēles. Džeremijs nerunā un mēdz piedzīvot lēkmes, kuru laikā kož sev rokās, kanālam "NBC" atklāj abu vīriešu tēvs Bredlijs Ostins. Legāli aizbildniecība par dēliem nodota mātes rokās - viņas varā ir pieņemt visus viņiem aktuālos medicīniskos lēmumus.

Bredlijs uzzinājis par bijušās sievas "ārstniecības" metodēm 2019. gada janvārī un kopš tā laika cenšas viņu apturēt, taču gan vietējā policija, gan sociālie dienesti, gan Bredlija dēlu ārste atsakās iejaukties. Policijas pārstāve minējusi, ka nav pietiekami daudz pierādījumu tam, ka hlora dioksīds ir kaitīgs. 

» Ēst puņķus un ticēt viltus ziņām nav veselīgi

Ostinu ģimenes gadījums labi ilustrē situāciju, kurā nepatiesa informācija sāk ietekmēt ne tikai tos, kas meklē "alternatīvus" ārstniecības veidus, bet gan arī autoritāras insitūcijas - ārstus un policiju. Tos, kuru darbs ir rūpēties par sabiedrības labklājību.

"Sabiedrībā nokļūst arvien vairāk nepatiesas informācijas.

Agrāk sabiedrība uzticējās zinātniskām publikācijām, ģeogrāfisku un komunikācijas barjeru dēļ nepatiesība nevarēja izplatīties pārlieku strauji.

Nu, līdz ar Interneta un sociālo mediju uzvaras gājienu, šīs barjeras ir nojauktas," atzīst Britnija Sīmūra no Hārvardas Universitātes, kura pašlaik pēta nepatiesas informācijas izplatību virtuālajā vidē.

Bredliju Ostinu šokējusi vietējo iestāžu vienaldzība. Viņš janvārī aizvedis vienu no dēliem pie ārsta - asinsanalīzes nekādas novirzes no normas nav uzrādījušas. Džošua un Džeremija māte ziņu kanālam atbildējusi, ka "blakus neesošais bērnu tēvs kanālam sniedz nepatiesu informāciju, lai samazinātu vai pilnībā pārtrauktu bērnu uzturlīdzekļu maksājumus".

"Alternatīvās medicīnas" uzvaras gājiens

Hlora dioksīdu iespējams pagatavot no divām Internetā viegli iegādājamām sastāvdaļām par nieka 20 dolāriem. Šo "brīnumlīdzekli" pirms 20 gadiem pirmoreiz sācis popularizēt bijušais scientologs Džims Hambls, kurš apgalvojis, ka ar šo vielu iespējams izārstēt AIDS, vēzi un gandrīz vai jebkuru citu cilvēcei pazīstamu slimību. 

Foto: Pixabay

Viņa ideju 2012. gadā atkal aktualizējusi Kerija Rivjera, bijusī nekustamo īpašumu aģente, kura uzrakstījusi par šo brīnumaino līdzekli grāmatu, ko aktīvi popularizējusi dažādos konspirācijas teorijām veltītos "Youtube" kontos. Metodes popularitātei nekaitēja pat ASV veselības dienesta izdots brīdinājums, kurā minēts, ka dotā viela var radīt neatgriezeniskus audu bojājumus un pat nāvi. Sievietes grāmata šī gada aprīlī izņemta no pārdošanas "Amazon" vietnē, kur to līdz šim nopirkuši vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Pēc likumdevēju spiediena izdzēsti arī sievietes "Youtube" un "Facebook" video un ieraksti - tie līdz tam sasnieguši vairākus miljonus skatījumu.

Rivjera atteikusies NBC sniegt komentārus.

"Satura moderēšana ir viens no svarīgākajiem veidiem, kā nepieļaut dezinformāju.

Tas ir jo īpaši svarīgi tādu veselības krīžu, kā piemēram, masaliņu, uzliesmojumu laikā," min Nata Gīna no sociālo tehnoloģiju firmas "Meedan". Viņa gan atzīst, ka "cilvēki, kas apzināti meklē nepatiesu informāciju, to tik un tā vienmēr atradīs". 

» Redzēt cilvēces tumšāko pusi: "Facebook" satura moderatores stāsts

Šķiet, ka Lorelai Ostinai tālu nav jāmeklē - sieviete savā brīvajā laikā piedalās dažādu konspirācijas teorijām veltītu videoklipu uzņemšanās, tīmeklī sludina vakcīnu kaitīgumu un reizi gadā apmeklē konferenci cilvēkiem, kas tic, ka Zeme patiesībā ir plakana.

Atbildīgo iestāžu apmulsums

Abu ar autismu sirgstošo vīriešu tēvs par dēlu mātes neparastajām ārstniecības metodēm uzzinājis reizē, kad viens no tiem palicis pa nakti pie viņa un viņa dzīvesbiedres, kas ir medmāsa. Lorela dēlam līdzi iedevusi pudeli ar šķidrumu un atstājusi norādes - dzert pa degvīna glāzītei ik pēc divām stundām. 

"Balinātāja smaka bija tik stipra, ka es gandrīz noģību," atklāj Bredlija Ostina dzīvesbiedre.

Vīriešu tēvs uzreiz sazinājies ar policiju un aizvedis dēlu uz slimnīcu - asinsanalīzes nav uzrādījušas nekādas novirzes no normas. Balinātāja smaka pārsteigusi arī policistus, kas sazinājušies ar farmaceitu, kurš apstiprinājis, ka dotā viela ir bīstama veselībai. Pēc tam policisti apciemojuši Lorelas Ostinas mājas, kur uzzinājuši, ka doto ārstniecības kursu apstiprinājis ārsts. Sieviete policistiem parādījusi vairākus Interneta rakstus un video materiālus, kuros vēstīts, ka hlora dioksīdam ir pozitīva ietekme uz autisma slimnieku garīgo labklājību. Tā kā abi vīrieši izskatījušies veselīgi, policija tālākas darbības nav veikusi.

Foto: Pexels

Džošua un Džeremija ārstējošā ārste policijai apstiprinājusi, ka izrakstījusi hlora dioksīda kursu. Viņa teikusi, ka "dotā viela ir veselībai nekaitīga un nav toksiska". Veselības aprūpē strādājošā uz NBC jautājumiem nav atbildējusi.

Lorela Ostina kādā video paskaidrojusi, ka atradusi veselus trīs ārstus, kas ir gatavi apstiprināt viņas ārstniecības metodes. Tas izdevies caur "alternatīvās medicīnas" asociāciju, kas palīdzot atrast "individuālus risinājumus". Šī bezpeļņas organizācija 2017. gadu beigusi ar 16 miljonu ASV dolāru pelņu.

Policija min, ka "nav legāla pamata uzskatīt, ka noticis noziegums".

"Iespējams, cita lieta būtu tad, ja slimniekiem tiktu dots benzīns," min policijas pārstāve. "Mums nav pamata domāt, ka šī viela ir kāda īpaši bīstama inde."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu