Izraēla aicina nekavējoties piemērot sankcijas, ja Irāna pārkāps kodolvienošanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: AP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien, 17. jūnijā, paziņojis, ka Irānai būtu nekavējoties jāpiemēro sankcijas, ja tā pārsniegs kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna krājumiem.

"Ja Irāna izpildīs savus draudus un pārkāps kodolvienošanos, starptautiskajai sabiedrībai vajadzēs nekavējoties piemērot sankciju režīmu, par ko jau iepriekš panākta vienošanās," sacīja Netanjahu.

Irānas Atomenerģijas organizācijas preses pārstāvis šodien paziņoja, ka Irāna no 27. jūnija pārsniegs pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna krājumiem.

» "Sākusies laika atskaite". Desmit dienu laikā Irānas bagātinātā urāna krājumi pārsniegs kodolvienošanās ierobežojumus

Taču viņš uzsvēra, ka to iespējams apturēt, ja citas valstis pildīs savas saistības, ko apņēmušās kodolvienošanās ietvaros.

Irānas prezidents Hasans Ruhani 8. maijā paziņoja, ka Irāna pārtrauks ievērot kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna un smagā ūdens krājumiem.

Prezidents norādīja, ka tas ir atbildes solis ASV vienpusējai aiziešanai no līguma iepriekšējā gadā.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās ir saasinājusies.

Netanjahu sacīja, ka Teherānas nodoms palielināt bagātinātā urāna ražošanu viņu nav pārsteidzis, ņemot vērā izlūkošanas informāciju, kas iegūta par 2018. gadu.

"Kad mēs atvedām slepeno kodolprogrammas arhīvu no Teherānas uz Izraēlu, mēs atklājām apjomu, kādā Irāna ir pārkāpusi savu solījumu starptautiskajai sabiedrība - savu solījumu sniegt patiesu informāciju par savu kodolprogrammu," sacīja Netanjahu.

"Jebkurā gadījumā, Izraēla neatļaus Irānai iegūt kodolieročus," uzsvēra Netanjahu, kurš atbalstīja Trampa lēmumu izstāties no kodolvienošanās.

Irāna noliedz, ka tās kodolprogrammai būtu militārs raksturs.

Tiek uzskatīts, ka Izraēla ir vienīgā valsts reģionā, kurai ir kodolieroči, lai gan Izraēla to nekad nav nedz apstiprinājusi, nedz noliegusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu