10 veidi, kā mīlulim ar biezu kažoku atvieglot dzīvi vasarā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Par gada silto laiku vienlīdz priecājas gan cilvēki, gan viņu četrkājainie kompanjoni, taču der atcerēties, ka arī sunim, tāpat kā tā saimniekam, var palikt par karstu. Šie padomi noteikti palīdzēs cīņā pret svelmi un padarīs kopā pavadīto laiku vēl kvalitatīvāku.

1. Nekad nedrīkst aizmirst par ūdeni

Galvenais nosacījums, lai suns nepārkarstu vasaras svelmē, ir pārliecināties, ka dzīvnieks dzer pietiekami daudz ūdens. Lai arī tas šķiet diezgan pašsaprotami, ir svarīgi atcerēties, ka karstā laikā ūdens bļoda tukšosies krietni vien ātrāk nekā parastos apstākļos.

Ceļojumu laikā ļoti noderēs pārnēsājamā ūdens pudele un bļodiņa. Suns tikai priecāsies, ja viņa ūdens traukam pievienos pāris gabaliņus ledus.

Foto: Beāte Tīrmane

Lai arī mīluļa vēlme veldzēt slāpes ir ļoti saprotama, saimniekiem tomēr vajadzētu  uzraudzīt, vai suns neizdzer pārāk daudz - lai arī tas notiek reti, ir zināmi gadījumi, kuros četrkājainie draugi saindējas ar ūdeni - izdzer pārāk daudz pārāk īsā laika posmā. Tas var radīt smadzeņu bojājumus un atsevišķos gadījumos būt fatāli, tādēļ, ja suns pēc pārliekas ūdens baudīšanas sāk vemt, zaudē koordināciju, uzvedas letarģiski, dzīvniekam ir uzpūties vēders un bālas smaganas, nekavējoties jāsazinās ar savu veterinārārstu.

2. Ļaujiet sunim izpeldēties

Vai maz ir kas labāks par atvēsinošu peldi karstā laikā? Tā noteikti šķiet arī visu šķirņu mīluļiem. Te lieliski noderēs sunim īpaši paredzēts mazais baseins vai pat visparastākais bērnu baseins (tiesa, jāņem vērā, ka, aktīvi spēlējoties, suns ar nagiem vai zobiem var sabojāt ūdenstilpni).

Suns noteikti priecāsies arī par izbraukumu pie dabas, īpaši pie kādas upes, ezera vai dīķa, taču arī te jāpieskata, lai mīlulis nerij ūdeni. Īpaši piesardzīgiem jābūt, ja pelde notiek sālsūdenī - tas nenāks par labu četrkājainā mīluļa organismam. Pēc peldes jūrā vai okeānā mīluli vajadzētu arī kārtīgi noskalot ar krāna ūdeni.

Foto: Unsplash

Svarīga nianse - ja ir aizdomas, ka suns ir pārkarsis, nevajadzētu dzīvnieciņu uzreiz mest ledusaukstā ūdenī. Labāk būs, ja ļausiet tam kādu mirkli pastāvēt seklā, aukstā ūdenī - tam vajadzētu ķermeņa temperatūru pazemināt pakāpeniski.

3. Arī suņiem ir savs saldējums!

Lai gan suņiem patīk baudīt "cilvēku" saldējumu, tas ne vienmēr būs veselīgi - suņu gremošanas sistēma nav piemērota piena pārstrādāšanai. Tā kā saldējumu gatavo pārsvarā no piena, pēc tā ēšanas sunim var būt uzpūties vēders, caureja un pat vemšana. Tā vietā labāk savu suni palutināt ar lielāku kluci saldēta gaļas buljona un ūdens maisījuma, vai ledus trauciņos sagatavot mazus saldētus našķus - tajos drīkst likt visu, kas vien Jūsu četrkājainajam draugam garšo (ja vien tas nekaitē viņa veselībai, protams).

» Karstums un mājdzīvnieki. Vai suns drīkst ēst saldējumu?

4.  Nodrošiniet pavēni

Ja esat izlēmuši karsto laiku pavadīt pie dabas, svarīgi atpūtai izvēlēties tādu vietu, kurā suns no karstuma varētu patverties kāda koka vai krūma ēnā. Ja dienu plānots pavadīt kādā atklātā vietā, lieti noderēs lielāks saulessargs vai telts (labi ventilējama). Gadījumā, ja ceļojat "minimālisma stilā", šo funkciju labi var izpildīt arī no pāris zariem un dvieļa izveidota "mājiņa".

Veterinārārsti pastaigām ar suni iesaka izvēlēties rīta un vakara stundas - dienas vidū saules starojums ir visintensīvākais, kas var radīt ne vien diskomfortu, bet arī nopietnas veselības problēmas - apdegumus, ādas bojājumus un ilgtermiņā pat audzējus.

5. Atvēsināšana ar paklājiņu vai dvieli

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Garākiem ceļojumiem vai atpūtai mājās iespējams iegādāties atvēsinošu paklājiņu - tas pildīts ar pašdzesējošu materiālu, kurš, reaģējot uz mājdzīvnieka svara spiedienu, izdala mīlulim patīkamu vēsumu. Ir pieejami dažādu izmēru paklājiņi. Tos ir ērti novietot gan mīluļa guļvietā, gan, piemēram, uz automobiļa sēdekļa.

Ja karstajā laikā atpūšaties mājās, suns noteikti novērtēs aukstā ūdeni iemērktu un izspiestu dvieli - tiesa, jāņem vērā, ka tas ar laiku sasils un kļūs sunim nepatīkams.

6. Dažādas atvēsinošās rotaļlietas

Mūsdienās dzīvniekiem paredzētajos veikalos pieejams visplašākais klāsts ar ledusskapī ievietojamām atvēsinošām rotaļlietām - dažādi "kauliņi", bumbiņas un citas mantiņas. Ko līdzīgu iespējams pagatavot arī pašiem, taču jābūt uzmanīgiem un jāpielūko, lai sasalšanas gadījumā rotaļlieta nesāktu plaisāt vai netiktu kā citādi bojāta veidā, kas rada mazas vai asas detaļas, kuras suns varētu norīt.

» Brauciens automašīnā ar mājdzīvnieku - kas obligāti jāņem vērā?

7. Jābūt īpaši uzmanīgiem mašīnā

Pats galvenais ir neaizmirst, ka mājdzīvnieku nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vienu automobilī - pat ne uz pāris minūtēm. Ļoti bīstami tas ir vasaras laikā – ir veikti daudzi pētījumi, kuri pierāda, ka automašīnas salons burtiski nekavējoties var uzkarst līdz siltumnīcas temperatūrai, tādējādi nopietni apdraudot dzīvnieka dzīvību.

Lai mīluļa brauciens būtu vēl komfortablāks, ir pieejami folijas pārsegi, kurus karstās vasaras dienās iespējams ievietot logā vai uzklāt pāri būrim, lai atvairītu karstumu un saules starus, kas mašīnā spīd caur logiem. 

8. Dzesējošās vestes

Foto: Beāte Tīrmane

Labs palīgs karstās dienās ir zooveikalos iegādājamās atvēsinošās vestes - dažās no tām iespējams ievietot aukstuma elementu, citām pietiek ar pamērcēšanu aukstā ūdenī. Šis aksesuārs dzesēs mīluli ilgstoši, turklāt nenoslīdēs, ja suns izdomās kārtīgi izskraidīties vai doties patvaļīgā ekspedīcijā. Šo vesti gan nebūtu gudri atstāt uz visu dienu - sunim kādā mirklī var kļūt pārāk vēsi.

9. Atvēsinoša brīze vai "lietutiņš"

Ja suņa īpašnieka mājās atrodams ventilators, četrkājaino draugu noteikti var iepriecināt, to novietojot blakus vietai, kur tas atpūšas. Ja diena paredzēta ārā, dārzā, lielisks atvēsināšanās rīks gan cilvēkam, gan sunim ir dārza šļūtene ar pievienojamu "miglas" uzgali - tādu iespējams relatīvi lēti iegādāties jebkurā dārzkopības veikalā. Uz suni nevajadzētu tēmēt ar tiešu strūklu - tai var būt augsts spiediens, kas mīluli var savainot.

» Mājdzīvnieks un dārzkopība - kas jāņem vērā, iekopjot dārzu?

10. Frizūra vasarai

Foto: Pixabay

Šis punkts ir īpaši svarīgs vidēji garas un garas spalvas ķepaiņu īpašniekiem - suņa kažoks var aizturēt siltumu, īpaši, ja tas ir savēlies vai netīrs, tādēļ suņa saimniekam būtu regulāri jāizķemmē un jāizmazgā sava drauga spalva.

Pašiem pie šķērēm un matu griežamās mašīnītes klāt ķerties gluži nevajadzētu - katrai suņu šķirnei ir sava specifika un var sanākt nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Vislabāk būtu konsultēties ar veterinārārstu vai suņu kopšanas speciālistu, kurš var veikt pienācīgu grūmingu

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu