Rīgā atzīmēs Pasaules bēgļu dienu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Šodien, 19. jūnijā, Rīgā, Kalēju ielā 57, ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta ikgadējā Pasaules bēgļu diena, informēja projekta vadītāja Arta Savdona.

Pasākumi sāksies plkst. 9.45 un turpināsies līdz pat plkst. 19.30.

Viņa norādīja, ka šī diena katru gadu tiek atzīmēta, lai pieminētu bēgļu izturību un spēju sākt jaunu dzīvi, neskatoties uz piedzīvotajām grūtībām.

"Miljoniem cilvēku visā pasaulē ir bijuši spiesti pamest savas mājas, draugus un radus, savas izcelsmes valstis, lai glābtos no vardarbības, vajāšanas vai kara. Daudzi no viņiem pavada ceļā nedēļas un pat mēnešus," stāstīja Savdona.

Pasākuma centrālais notikums ir ANO Bēgļu aģentūras ikgadējā ziņojuma "Global Trends Report" prezentācija plkst. 12:30, ko vadīs Didzis Melbiksis no ANO Bēgļu aģentūras Ziemeļeiropas reģionālā biroja Stokholmā, kā arī muzeja un pētniecības centra "Latvieši pasaulē" izstādes un izlaušanās spēles "Bēgļu gaitās" svinīga atklāšana plkst. 13. Tajā piedalīsies Saeimas deputātei Vitai Tēraudai (AP), Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniekam diasporas jautājumos Aivaram Grozam, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdei Kristīnei Saulītei, un citiem runātājiem.

Bēgļu dienas laikā risināsies arī virkne citu notikumu - mākslinieces Brigitas Strodas vadībā notiks radošā darbnīca, kurā tiks darināti kroņi kā simbols dzīves aplim, autorei daloties savā radošajā pieredzē, kā izmantot bēgļu naratīvus, darinot sīkscenogrāfiju.

Tāpat šodien vēsturnieks Uldis Neiburgs lasīs lekciju "Latvijas iedzīvotāju došanās bēgļu gaitās uz Vāciju un Zviedriju (1944-1945): motīvi, norise, rezultāti", savukārt Latvijas Nacionālā teātra aktieri Liene Sebre un Ģirts Liuziniks aicinās atgriezties 1944. gada notikumos, piedāvājot literāros lasījumus "Maize no mājām".

Pasākumi tiek organizēti, sadarbojoties ANO Bēgļu aģentūras Ziemeļeiropas reģionālajam birojam Stokholmā un centram "Latvieši pasaulē".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu