Izmeklētāji varētu nosaukt pirmos aizdomās turamos par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas

Papildināts
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Paredzēts, ka starptautiskā izmeklēšanas komisija trešdien, 19. jūnijā, nodos atklātībai jaunus pierādījumus lietā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gadā.

Jau pagājušajā gadā izmeklētāji paziņoja, ka zenītraķešu iekārta "Buk", ar kuru virs Maskavas finansēto prokrievisko kaujinieku bandu teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" lidmašīna, nākusi no kādas Krievijas armijas daļas.

Sagaidāms, ka izmeklētāji trešdien nosauks arī pirmos aizdomās turamo vārdus un paziņos par tiem izvirzāmajām apsūdzībām.

Prese konferences sākums paredzēts plkst. 13 (plkst. 14 pēc Latvijas laika).

Nīderlandes mediji ziņo, ka bojāgājušo notriektās lidmašīnas pasažieru un apkalpes locekļu tuvinieki jau esot informēti par to, ko izmeklētāji grasās paziņot.

Televīzijas kanāls NPO2 vēsta, ka starp aizdomās turamajiem varētu būt trīs Krievijas militārpersonas - Kurskā dislocētās 53.zenītraķešu brigādes komandieris Sergejs Mučkajevs, Sergejs Dubinskis, kas tiek uzskatīts par galveno zenītiekārtas "Buk" pārvietošanas organizatoru, un Oļgs Pulatovs, kurš personīgi pavadījis raķešu palaišanas iekārtu no Krievijas uz Ukrainu un atpakaļ.

Nīderlandiešu mediji min arī ceturto iespējamo aizdomās turamo - Ukrainas pilsoni Ivanu Bezjazikovu, kuru Kijeva jau apsūdzējusi valsts nodevībā.

Kā ziņots, 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777", nogalinot visus tajā esošos 298 pasažierus un apkalpes locekļus.

Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklēšanas komisijā, kuru vada Nīderlande, iekļauti arī Malaizijas, Austrālijas, Beļģijas un Ukrainas pārstāvji.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušajā gadā paziņoja, ka tās rīcībā ir pārliecinoši pierādījumi, kas apliecina, ka uzbrukumā izmantotā raķete un tās palaišanas iekārta nākusi no Krievijas 53.zenītraķešu brigādes, kas dislocēta Kurskā.

Tikmēr Krievija joprojām noliedz jebkādu savu atbildību un mēģina pārliecināt, ka raķete varētu būt nākusi no kādas Ukrainas armijas daļas.

Arī Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat" gatavojas trešdien publiskot ziņojumu, kurā tiks minētas jaunas personas, kuras varētu būt saistītas ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu