Pūce rosinās likuma grozījumus, kas ierobežotu pašvaldību patvaļu ar līdzekļu piešķiršanu dažādām biedrībām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) rosinās likumā "Par pašvaldībām" iekļaut prasību uzrādīt detalizētu informāciju par tām biedrībām un nodibinājumiem, kurām pašvaldība no budžeta piešķir līdzekļus,  informēja ministra preses sekretāre Agnese Vārpiņa.

Ministrs ir nosūtījis vēstuli ar priekšlikumu Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, kurā aicina likumā iekļaut priekšlikumus, kas paredz pašvaldību gada publiskajā pārskatā ietvert informāciju par finanšu līdzekļu piešķiršanu biedrībām un nodibinājumiem, norādot biedrības un nodibinājuma finanšu piešķīruma apmēru un mērķi.

"Pašvaldību darbs ir jāveido caurskatāmāks, lai naudas līdzekļu izlietojums būtu skaidri saprotams arī sabiedrībai un pašvaldību prioritātes sadarbībai ar biedrībām un nodibinājumiem būtu skaidri definētas un pamatotas ar nepieciešamību vietējo iedzīvotāju kopienas interesēs. Šādas prasības iekļaušana likumā arī veicinātu sabiedrības uzticēšanos pašvaldību darbam un publiskajai pārvaldei kopumā," uzskata Pūce.

Kā atzīmē ministrs, līdz šim vairums pašvaldību līdzekļus, kas novirzīti biedrībām un nodibinājumiem, gada pārskatā uzrāda apkopotus, atsevišķi neizdalot finansējuma saņēmēju un konkrēto mērķi.

Vārpiņa norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir iepazinusies ar Valsts kontroles (VK) publiskoto likumības un lietderības revīzijas ziņojumu "Rīgas pilsētas pašvaldības piešķirto dotāciju biedrībām un nodibinājumiem likumība un lietderība", kā arī ar Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto informāciju, kuru ministrija pieprasīja par nodibinājumu "Riga.lv" un Rīgas Tūrisma attīstības biroju.

Priekšlikums rosināt izmaiņas likumā radies pēc visas saņemtās informācijas apkopošanas un izvērtēšanas.

Kā ziņots, VK revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

Revīzijā "Rīgas pilsētas pašvaldības piešķirto dotāciju biedrībām un nodibinājumiem likumība un lietderība" VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - "Rīgas Tūrisma Attīstības birojs" (RTAB) un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Pētot nodibinājumu "Riga.lv", VK revidenti konstatējuši, ka iepriekšējo trīs gadu laikā pašvaldība piešķīrusi tam dotāciju vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā.

Kaut arī statūti nosaka pašvaldībai pienākumu apstiprināt nodibinājuma "Riga.lv" budžetu, ne 2016., ne 2017., ne 2018. gadā tas neesot darīts. Turklāt "Riga.lv" finanšu atskaitēs esot uzrādīti nepatiesi finanšu dati.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu