Laikraksts: No nākamā gada varēs mantot pensiju 2. līmeņa uzkrājumus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pensionārs ar naudas maku; ilustratīvs foto.
Pensionārs ar naudas maku; ilustratīvs foto. Foto: Sintija Zandersone / LETA

Ar 2020. gadu Latvijā būs iespējams mantot pensiju 2. līmeņa uzkrājumus, vēsta laikraksts "Lauku Avīze".

Mantots tiks viss kapitāls, kas uzkrāts, sākot ar 2020. gadu, kā arī 80 procenti no līdz šī gada beigām uzkrātā. Svarīgi ņemt vērā, ka personai būs jāizvēlas, kādā veidā uzkrājumu nodot mantojumā. Ja netiks izdarīta nekāda izvēle, pensiju 2. līmenis nebūs mantojams. Jaunie grozījumi uzkrāto kapitālu ļaus atstāt mantojumā jau pirms pensionēšanās vecuma.

"Cilvēkam ir svarīgi zināt, kur nokļūst viņa nodokļos samaksātā nauda, un būt pārliecinātam, ka pensijām novirzītie līdzekļi – 6% no bruto algas – tiešām pieder viņam pašam. Tādēļ pensiju 2. līmeņa mantošana ir liels solis uz priekšu," laikrakstam atklājis "Luminor Asset Management" valdes loceklis Iļja Arefjevs.

Šis kapitāls tiek krāts pensijai, lai nebūtu jāpaļaujas tikai uz pensiju 1. līmenī, kas ir atkarīgs tikai no strādājošo un pensionāru skaita attiecības pensijas saņemšanas brīdī.

Pensiju otrais līmenis tiek pilnībā finansēts no nodokļu maksātāju naudas – tie ir 6% no strādājošo bruto algas, un, līdz ar šiem grozījumiem, varēs gūt pārliecību, ka pensiju otrā līmeņa kapitāls pieder pašam cilvēkam.

Lai uzkrājumu varētu atstāt mantojumā, ir jāizdara izvēle starp divām iespējām:

  • Pensijas kapitālu būs iespējams pievienot citas personas 2. pensiju līmeņa uzkrājumiem, un šādā gadījumā var izvēlēties tikai vienu personu;
  • Otra iespēja ir atstāt pensiju kapitālu Civillikumā noteiktajā kārtībā, kas paredz kapitāla izmaksu naudā un nodrošina iespēju to atstāt vairākiem mantiniekiem.

Abos gadījumos laika gaitā būs iespēja mainīt mantiniekus. Kārtību, kā personas varēs noteikt savu izvēli, kam atstāt šo naudu, noteiks Ministru kabinets.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati rāda, ka 2019. gada 31. martā 446 tūkstošiem klientu pensiju otrajā līmenī ir uzkrāts mazāk par vienu tūkstoti eiro. Tas ir gan iedzīvotāju emigrācijas sekas, jo daudzi no šiem cilvēkiem vairs nestrādā Latvijā. Taču vienlīdz liela ir ēnu ekonomikas un minimālo algu saņēmēju dominante uz šo rādītāju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu