Saeima noraida opozīcijas priekšlikumu palielināt skolotāju algas no 1. septembra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien, 20. jūnijā, noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu par grozījumiem Likumā par 2019. gada budžetu, tajā paredzot finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai.

Likumprojektu par grozījumiem budžeta likumā iesniedza opozīcijas deputāti Jūlija Stepaņenko, Evija Papule (S), Ļubova (S), Linda Liepiņa, Aldis Gobzems, Karina Sprūde, Ivans Ribakovs (S), Viktors Valainis (ZZS), Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un Igors Pimenovs (S).

Opozīcijas deputāti rosināja grozīt šī gada budžeta likumu, tajā nosakot, ka pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai līdz 750 eiro no 2019. gada 1. septembra valsts budžeta resorā "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" ir rezervēts finansējums 7,07 miljonu eiro apmērā, tādējādi noņemot ierobežojumus pedagogu darba samaksas pieauguma grafika laicīgai izpildei bez papildu nosacījumiem, kuri nav attiecināmi uz pedagoga darba pienākumu izpildi.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka pašreizējā budžeta likuma redakcija rada neskaidrības tā interpretācijā, radot bažas izglītības nozarē. Priekšlikuma autori uzskata, ka grozījumi būtu jāizskata steidzamības kārtā.

Šis opozīcijas priekšlikums tika iesniegts vēl pirms valdība nolēma šogad palielināt pedagogu algas minimālo likmi, tam arī paredzot finansējumu. Attiecīgi gaidāms, ka drīzumā Saeima lems par līdzīgiem grozījumiem, kurus tai iesniegs valdības pārstāvji.

LETA jau ziņoja, ka otrdien Ministru kabinets atbalstīja grozījumus pedagogu darba samaksas noteikumos, paredzot no 1. septembra palielināt pedagogu minimālo atalgojumu par likmi no 710 līdz 750 eiro, taču līdzekļi algu palielināšanai piešķirti tikai šā gada budžetā.

Lai nodrošinātu finansējumu pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai, valdība atbalstīja priekšlikumu 2019.gadā finansējumu 713 824 eiro apmērā nodrošināt no budžeta resora "Mērķdotācijas pašvaldībām", bet 6 944 658 eiro - no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums". Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādījusi, ka algu celšanai nepieciešami 7,66 miljoni eiro šogad un 22,97 miljoni eiro 2020.gadā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) paziņoja, ka neesot likumīga pamata patlaban 2020. gada budžetā pedagogu darba samaksas palielināšanai paredzēt papildu 20 miljonus eiro, jo diskusijas par nākamā gada budžetu sāksies tikai šā gada augustā.

Par finansējuma pārdali vēl jālemj Saeimai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu