Pirms 15 gadiem... Līgo svētki ar Latvijas futbola izlases dalību Eiropas čempionātā

Spēle pret Holandi
Māris Verpakovskis Foto: AFP/SCANPIX
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2004. gada vasara bija īpaša Latvijas futbola un sporta līdzjutējiem. Latvijas futbola izlase sasniedza neiespējamo - kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram un 2004. gadā debitēja lielajā sporta notikumā, kurš togad norisinājās Portugālē. Salīdzinot ar dotā brīža grūtajiem laikiem, tad uz tā gada vasaru varam atskatīties ar patīkamu gandarījumu un smaidu sejā. Pirms 15 gadiem Līgo svētki tika pavadīti arī futbola gaumē, jo Latvija tikās ar vareno Holandi. 

2004. gada 23. jūnijs bija svarīgs datums priekš Latvijas futbola izlases, jo komanda pirms pēdējās grupu turnīra spēles vēl saglabāja iespējas iekļūt ceturtdaļfinālā. Uzdevums nebija vienkāršs, jo bija nepieciešams uzvarēt spēcīgo Nīderlandes izlasi. 

Latvijas komanda finālturnīrā tika ielozēta "nāves grupā", kur pretinieki bija vareni - Vācija, Nīderlande un Čehija. 

Savu debiju Eiropas čempionātā Latvijas futbola izlase piedzīvoja pret spēcīgo Čehijas izlasi. Mūsu izlase parādīja teicamu sniegumu pret čehiem, izvirzoties pat vadībā. Latvijas izlases vienīgos vārtus šajā turnīrā guva Māris Verpakovskis

Latvijas izlase atradās vadībā līdz pat spēles 73. minūtei, kad Milans Barošs raidīja bumbu Koļinko sargātajos vārtos. 85. minūtē Čehijai izdevās gūt savus otros vārtus. Sāpīgs zaudējums spēlē, kurā vismaz punktu mūsējie bija pelnījuši. 

Turpinājumā mūsu izlasei bija Vācijas izlases pārbaudījums. Šīs spēle ir iegājusi Latvijas futbola vēsturē, jo tika izcīnīts pirmais punkts EČ finālturnīrā - 0:0. 

19. jūnija spēle latviešu līdzjutējiem atmiņās ir palikušas ar divējādām sajūtām, jo tika izcinīts vēsturisks punkts, taču Latvijas izlase nebija arī tālu no uzvaras. Spēles laikā tiesnesis ignorēja vairākus pārkāpumus soda laukumā pret mūsu līderi Māri Verpakovski. Viena tiesneša svilpe un, iespējams, ka Latvijas futbola izlase būtu izcīnījusi trīs punktus pret tā laika Pasaules kausa vicečempioniem. 

Foto: AFP/SCANPIX

Tieši pirms 15 gadiem norisinājās spēle, kura bija īpaša ne tikai ar to, ka iekrita tieši Līgo svētki, bet arī ar to, ka Latvijas futbola izlasei vēl bija teorētiskas iespējas iekļūt ceturtdaļfinālā. Abām komandām pirms šīs spēles bija pa vienam punktam. 

Spēles iznākums visiem ir labi zināms - 3:0 Holandes izlases labā. Jau pēc pirmā puslaika latvieši atradās iedzinējos ar 0:2. Nīderlandes izlases sastāvs tolaik komentārus neprasīja - Arjens Robens, Klarenss Zēdorfs, Rūds Van Nistelrojs, Edgars Dāvids, Van der Sārs u.c. 

Neskatoties uz zaudējumu, Latvijas futbola izlases spēlētāji saviem līdzjutējiem bija sarīkojuši pamatīgus svētkus. Tribīnēs bija vērojami latvieši svētku vainagos, kuri dziedāja dziesmas un juta līdzi savai komandai. Futbolisti bija radījuši papildus svētku sajūtu atbalstītājiem gan Portugālē uz vietas, gan Latvijā pie televīzijas ekrāniem. 

Laiks ir paskrējis ļoti ātri, jo tieši šodien aprit 15 gadi kopš Latvijas futbola izlase noslēdza savu dalību Eiropas čempionātā. 

Redzot, kādā bedrē dotajā brīdī atrodas Latvijas izlase, ir patīkami atgriezties atmiņās par ziedu laikiem futbolā. Ļoti cerams, ka vēl kādreiz futbolisti spēs iepriecināt savus līdzjutējus ar tikpat pozitīvām emocijām, kādas savulaik sniedza Latvijas izlase. Iekļūšana augsta līmeņa futbola čempionātā nav tikai liels notikums sportam, bet gan visai Latvijai. Novēlam lustīgus svētkus, kā arī to, lai Latvijas futbola izlase mūs priecē ar skaistiem panākumiem! 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu