Ģimenes narkotiku bizness: Igaunijā pusaudzes ar vecāku atbalstu tirgo aizliegtas vielas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Šī gada maijā Igaunijas tiesas priekšā stājušās divas ģimenes, kurās vecāki kopā ar saviem bērniem nodarbojās ar narkobiznesu, vēsta "Postimees".

Pērnā gada novembrī kādā nelielā pilsētā 38 gadus veco vīrieti Dmitriju aizturēja policija par amfetamīna realizāciju. Toreiz viņš par noziegumu saņēma pusgadu ilgu cietumsodu.

Kamēr tēvs atradās apcietinājumā, viņa 15 gadus vecā meita Jana nolēma narkotiku biznesu ņemt savās rokās.

8. klases skolniece sazinājusies ar 25 gadus veco kaimiņu Vitāliju, kurš sāka piegādāt meitenei kaņepes. Acīmredzot ienākumi no pārdotajām kaņepēm nav bijuši pietiekami, tāpēc 15 gadus vecā meitene sāka interesēties par amfetamīna un ekstazī tablešu tirgošanu.

Interesējoties par cita veida narkotikām, Jana iepazinās ar kādu 17 gadus vecu meiteni Nastju.

Nastja nāk no nelabvēlīgas ģimenes, kurā māte ir narkomāne, bet tēvs vairākkārt sodīts. Ņemot vērā, ka ģimenei bijušas finansiālas grūtības, 17 gadus vecā Nastja krietnu laiku jau bija iesaistījusi narkobiznesā kopā ar saviem vecākiem un dažām paziņām.

Pārdošanas un nodošanas sistēma bija izplānota līdz sīkumiem - patēvs saņēma amfetamīnu no piegādātāja, bet pēc tam to nodeva savai audžumeitai, kura to padeva tālāk jau iepriekšminētai meitenei Janai. 

Ja abas meitenes bija aizņemtas un nevarēja nodot narkotikas tālāk, loģistiku uzturēja māte. Tā kā viņa tādā veidā varēja saņemt kārtējo devu, māte neatteica palīdzību nepilngadīgajām meitenēm.

Pēc policijas pārstāvja vārdiem aptuveni šādas bija meiteņu sarunas:

- "Mana mamma atnāks pie tevis. Varēsi nodot viņai preci?"

- "Bez problēmām. Mana mamma nodos visu, es nebūšu mājās."

Vēlāk narkotiku biznesā tika iesaistīts arī 19 gadus vecais Janas draugs. 

"Kad puisis devās pie narkotiku tirgotājiem, mammas un abas meitenes deva viņam norādes. Šajā gadījumā nevar teikt, ka būtu runa par kādu hierarhiju, jo sistēma bijusi vienkārša - kam bija iespēja, tas arī gāja un darīja," stāsta policijas pārstāvis.

Galvenā motivācija nodarboties ar šāda veida biznesu - viņi paši varēja brīvi lietot narkotikas.

21. maijā abu ģimeņu locekļi un viņu draugi stājās Igaunijas tiesas priekšā. 

Ņemot vērā to, ka abas meitenes ir nepilngadīgas, ieslodzījuma vietā prokurors viņām ierosināja krimināluzrauzību ar piedalīšanos sociālajā programmā.

19 gadus vecajam Janas mīļotajam, kuram līdz tam laikam jau apritēja 20 gadi, tika piespriests nosacīts cietumsods. Pēc soda izciešanas viņam būs regulāri jāatskaitās krimināluzraudzības inspektoram. 

Kaimiņam Vitālijam, kurš palīdzēja 8. klases skolniecei iesaistīties narkotiku biznesā, piespriests 4,5 gadu nosacīts cietumsods ar piecu gadu pārbaudes laiku. 

Nastjas patēvam, kurš apgādāja bērnus ar narkotikām, piešķirti gandrīz četri gadi cietumā.

Patēvs tiesas sēdē mēģinājis attaisnoties un melojis, ka viņš nav palīdzējis nodot narkotikas, bet gan nepilngadīgā meitene viņam tās nozagusi.

Nastjas māte, kura vismaz sešas reizes bija nodevusi narkotikas Janai vai viņas mātei, nosacīti notiesāta uz gadu ar pārbaudes laiku līdz vienam gadam.

*Lietā iesaistīto vārdi mainīti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu